Piac

2024.08.05. 13:58

A nyár összes kincse, íze, illata kelleti magát az egri piacon

Augusztus elején szinte minden nyári gyümölcs, zöldség bőséggel és kiváló minőségben kapható az egri piacon. Azt se tudtuk, hova kapjuk a fejünket a legutóbbi árumustrán. Mutatjuk az árakat, a kínálatot.

Barta Katalin

Szó szerint minden van az egri piacon, ami szem-szájnak ingere a nyári hónapokban. Péntek reggel tettünk egy sétát, egy gombostűt is alig lehetett leejteni az árusok között. A magyar görögdinnye félben, negyedelve, csomagolva is kapható. Kilója 300-350 forint. Ez soknak tűnik a nagy bevásárló központok áraihoz képeset, de a minőség garantált. A sárgadinnyéért 600 forintot kérnek kilónként, de egy nénikénél találtunk 300 forintért is takaros kicsi példányokat. Darabra adta őket. 

Egészben, félben, negyedben is kapni mézédes görögdinnyét az egri piacon
Egészben, félben, negyedben is kapni mézédes görögdinnyét az egri piacon 
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Rengeteg fajta, magvaváló hamvas szilva kelleti magát, ezer forintért kínálják. A pultokon még itt-ott sárgállik a sárgabarack 1200 forintért, de sokkal kapósabb már az őszibarack és a nektarin, ami ugyancsak 1200 forintért kapható. Roskadoznak a standok az illatos, korai csemege szőlőktől. Kilónként 1200-1400 forintért mérik.

Nagy mennyiségekben vásároltak az emberek lecsónak való paprikát, hétszáz forintért, és hozzávaló paradicsomot hatszázért. Az uborkaárusnál kígyózó sorokban vártak a vevők a kovászolni és konzerválni való apróbb uborkára. A nagyobb darabokért kilónként 800, a kisebbekért 900 forintot kértek.

Ugyancsak sokan várakoztak a zsenge csemegekukoricát árusító házaspárnál. A kisebb csöveket 200, míg a nagyobbakat 250 forintért adták. 

Szólni kell a leveszöldségekről, amelyek ebben a hónapban nyújtják a legtöbbet. A sárgarépa csomója 500, a gyökérzöldség kilója 1600-1800, a karalábé darabja 400, a zellergumó 500 forint. Láttunk zöldbabot is 2400 forintért, s rengeteg tökfélét: cukkinit, főzőtököt, patisszont 7-800 forint kilónkénti áron.

Akad málna, feketeszeder, áfonya is, kicsi dobozokban 500 forintért.  

Rengeteg virágot is árusítottak. Ebből a kardvirágot emelnénk ki, aminek szála 450 forint. A tarka mezei csokrok, a szárazvirág kompozíciókhoz való virágcsokrokat hat-hétszáz forintért adták.

A mi kosarunk ezúttal 7 ezer forintért telt meg. Ebben a hétvégére szánt leveszöldségek, őszibarack, szilva, egy kilónyi uborka, kóstolónyi szőlő, és néhány cső kukorica szerepelt. Húst ekkor még nem vettünk. 

A zöldségleves ilyenkor a legfinomabb, daragaluskával

Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zellergumó, 5 dkg káposzta, kis fej vöröshagyma, 4 ek olaj, 1 db erőleveskocka. 

Elkészítés:  A zöldségleves elkészítéséhez megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket. A hagymát az olajon épphogy megpirítjuk, hozzáadjuk a többi zöldséget és így pirítjuk együtt kb. 2 percig. Ekkor felöntjük a zöldségeket 1,5 liter vízzel, beletesszük az erőleveskockákat és lefedjük. Takaréklángon nagyjából 15 perc alatt puhára főzzük az egészet.

Hozzá habkönnyű daragaluska: 1 tojást, csipet sóval, borssal, 3 kanálnyi étolajjal, 6 evőkanál búzadarával, kis őrölt szerecsendióval, apróra vágott, friss petrezselyemmel bekeverünk. A tojást és a sót villával felverjük. Hozzáadjuk az olajat, a grízt és a fűszereket. Jól összekeverjük, és minimum fél órát a hűtőben pihentetjük. Közben 1 liter vizet felforralunk, két erőleveskockákat feloldjuk benne - vagy, ha van a kész alaplevet -, és lassú tűzön felforraljuk. Ezt követően teáskanállal beleszaggatjuk a galuskákat. A levesbetét akkor készült el, ha az összes galuska feljött a víz felszínére, és innen számítva még további 5 percig főztük. 


 


 

 

        

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában