2024.08.05. 13:58
A nyár összes kincse, íze, illata kelleti magát az egri piacon
Augusztus elején szinte minden nyári gyümölcs, zöldség bőséggel és kiváló minőségben kapható az egri piacon. Azt se tudtuk, hova kapjuk a fejünket a legutóbbi árumustrán. Mutatjuk az árakat, a kínálatot.
Szó szerint minden van az egri piacon, ami szem-szájnak ingere a nyári hónapokban. Péntek reggel tettünk egy sétát, egy gombostűt is alig lehetett leejteni az árusok között. A magyar görögdinnye félben, negyedelve, csomagolva is kapható. Kilója 300-350 forint. Ez soknak tűnik a nagy bevásárló központok áraihoz képeset, de a minőség garantált. A sárgadinnyéért 600 forintot kérnek kilónként, de egy nénikénél találtunk 300 forintért is takaros kicsi példányokat. Darabra adta őket.
Rengeteg fajta, magvaváló hamvas szilva kelleti magát, ezer forintért kínálják. A pultokon még itt-ott sárgállik a sárgabarack 1200 forintért, de sokkal kapósabb már az őszibarack és a nektarin, ami ugyancsak 1200 forintért kapható. Roskadoznak a standok az illatos, korai csemege szőlőktől. Kilónként 1200-1400 forintért mérik.
Nagy mennyiségekben vásároltak az emberek lecsónak való paprikát, hétszáz forintért, és hozzávaló paradicsomot hatszázért. Az uborkaárusnál kígyózó sorokban vártak a vevők a kovászolni és konzerválni való apróbb uborkára. A nagyobb darabokért kilónként 800, a kisebbekért 900 forintot kértek.
Ugyancsak sokan várakoztak a zsenge csemegekukoricát árusító házaspárnál. A kisebb csöveket 200, míg a nagyobbakat 250 forintért adták.
Szólni kell a leveszöldségekről, amelyek ebben a hónapban nyújtják a legtöbbet. A sárgarépa csomója 500, a gyökérzöldség kilója 1600-1800, a karalábé darabja 400, a zellergumó 500 forint. Láttunk zöldbabot is 2400 forintért, s rengeteg tökfélét: cukkinit, főzőtököt, patisszont 7-800 forint kilónkénti áron.
Akad málna, feketeszeder, áfonya is, kicsi dobozokban 500 forintért.
Rengeteg virágot is árusítottak. Ebből a kardvirágot emelnénk ki, aminek szála 450 forint. A tarka mezei csokrok, a szárazvirág kompozíciókhoz való virágcsokrokat hat-hétszáz forintért adták.
A mi kosarunk ezúttal 7 ezer forintért telt meg. Ebben a hétvégére szánt leveszöldségek, őszibarack, szilva, egy kilónyi uborka, kóstolónyi szőlő, és néhány cső kukorica szerepelt. Húst ekkor még nem vettünk.
A zöldségleves ilyenkor a legfinomabb, daragaluskával
Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zellergumó, 5 dkg káposzta, kis fej vöröshagyma, 4 ek olaj, 1 db erőleveskocka.
Elkészítés: A zöldségleves elkészítéséhez megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket. A hagymát az olajon épphogy megpirítjuk, hozzáadjuk a többi zöldséget és így pirítjuk együtt kb. 2 percig. Ekkor felöntjük a zöldségeket 1,5 liter vízzel, beletesszük az erőleveskockákat és lefedjük. Takaréklángon nagyjából 15 perc alatt puhára főzzük az egészet.
Hozzá habkönnyű daragaluska: 1 tojást, csipet sóval, borssal, 3 kanálnyi étolajjal, 6 evőkanál búzadarával, kis őrölt szerecsendióval, apróra vágott, friss petrezselyemmel bekeverünk. A tojást és a sót villával felverjük. Hozzáadjuk az olajat, a grízt és a fűszereket. Jól összekeverjük, és minimum fél órát a hűtőben pihentetjük. Közben 1 liter vizet felforralunk, két erőleveskockákat feloldjuk benne - vagy, ha van a kész alaplevet -, és lassú tűzön felforraljuk. Ezt követően teáskanállal beleszaggatjuk a galuskákat. A levesbetét akkor készült el, ha az összes galuska feljött a víz felszínére, és innen számítva még további 5 percig főztük.