Dinnyeszüret

2024.07.13. 09:24

Repül a dinnye Csányban, javában szüretelnek

A magyar dinnye nemcsak finom, hanem egészséges is, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Molnár Helga

Repül a dinnye Csányban, javában szüretelnek

Forrás: Komka Péter / MTI

Idén a szokásosnál két héttel korábban élvezhetjük már a kiváló minőségű hazai görög- és sárgadinnyéket, köszönhetően a termesztéstechnológia fejlesztésének és a fajtaválaszték bővülésének – mondta a közösségi médiában közzétett videójában Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető emlékeztetett, az elmúlt években a görögdinnye exportja jelentősen nőtt. A hazai fogyasztás is magas, a görögdinnye esetében 10-12 kilogramm/fő, míg a sárgadinnyénél 1,5-2,2 kilogramm/fő évente. Hozzátette, 2024-ben 1198 termelő foglalkozik görögdinnyével és 269 termelő sárgadinnyével, összesen 3 ezer 665 hektáron termesztve görögdinnyét és 436 hektáron sárgadinnyét, melyek területe az elmúlt évhez képest jelentősen bővült. Az idei szezonban várhatóan 160-180 ezer tonna görögdinnyét takarítanak be, ami a kedvező időjárási feltételeknek is köszönhető – részletezte a miniszter.

Nagy István hangsúlyozta, a magyar dinnye nemcsak finom, hanem egészséges is, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek hozzájárulnak a szervezet hidratálásához és az egészség megőrzéséhez. A magyar dinnyék különleges ízvilágukat a helyi klimatikus adottságoknak köszönhetik, amelyek harmonikus cukor-sav arányt eredményeznek. A helyi termékek vásárlása nemcsak gazdasági szempontból előnyös, hanem környezetvédelmi szempontból is, mivel minimalizálja a szállítási távolságokat és a környezeti terhelést. A tárcavezető videójában arra buzdít mindenkit, hogy keressék a hazai dinnyét az árusoknál és áruházakban, ezzel támogatva a magyar gazdákat és a helyi gazdaságot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában