Új stratégia a telepítésben

3 órája

Háromnyaras pontyokat helyeznek ki a Tisza-tavon

A közhasznú sporthorgász cég reagált az enyhe telek okozta változásokra.

Sike Sándor

Háromnyaras pontyokat helyeznek ki a Tisza-tavon

Forrás: sporthorgasz.eu

Az utóbbi évek enyhe teleket hoztak, e mellet a halállomány mozgása is szerepet játszott abban, hogy a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. új haltelepítési stratégiát dolgozott ki. Ennek lényege: a fogható méretű, háromnyaras pontyok kihelyezését jelentősen növelték, miközben az egynyaras egyedek telepítését csökkentették.

Lényegében egy sajátos "fordulatról van szó", hiszen a közhasznú társaság korábban a ponty fiatal korosztályainak kihelyezését részesítette előnyben a tavon. Tették mindezt azért, hogy egységnyi tömegű háromnyaras ponttyal szemben több egynyaras egyedet megkaphattak, amelyek aztán a Tisza-tó természetes táplálékbázisán növekedhettek fogható méretűekké.
A nonprofit kft. tájékoztatása szerint azonban a stratégia megalkotásakor számítottak az egymást követő évek enyhe teleire. A Tisza-tó őszi vízszintcsökkentése arra kényszeríti a halállomány egy részét, hogy levonuljon a Tiszába. Az egymás után sűrűn érkező téli árhullámok aztán minden valószínűség szerint egyszerűen elsodorták ezeket nyugalmi állapotban lévő a halakat. Ez nemcsak a Tisza-tó, hanem az ország egyéb vizeinek halfogási eredményében is látszik.
– Változtatnunk kellett a haltelepítési szerkezeten, hiszen a horgászok elégedettsége az egyik legfontosabb szempont. Ezért úgy határoztunk, hogy 2024-ben igen nagymértékben emeljük a fogható méretű, háromnyaras korosztály kihelyezését, ezzel együtt pedig lecsökkentjük az egynyaras haltételt – közölte a sporthorgász cég illetékese.
Adataik szerint: a legfiatalabb pontykorosztály kihelyezése a tavalyi 33 ezer kilogrammról (330 ezer darabról) 10 ezer kilogrammra (100 ezer darabra) csökkent. Jelentősen nőtt viszont a háromnyaras telepített mennyiség 10 ezer kilogrammról 35 ezerre, vagyis 5000 darabról 17  ezer 500 darabra.
- A kétnyaras korosztály telepítése a korábbi haljelölések eredménye szerint indokolt, ezért 10 ezer kilogrammról - 20 ezer darabról - 15 ezer kilogrammra, azaz 30 ezer darabra emelték a kihelyezett mennyiséget. Az előnevelt csukaivadékból továbbra is nagy egyedszámot, 100 ezer darabot telepítettek, az egynyaras compóból pedig 20 ezer darabot – olvasható a nonprofit kft. közlésében.
– A haltelepítések már megvalósultak, és amennyiben lehetőségük nyílik a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) őszi haltelepítési pályázatán forráshoz jutni, további kihelyezések várhatók – tették hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában