Régészet és kutatások

2024.06.28. 10:39

Sok különleges barlang található a Bükk-vidék Geoparkban

A barlangok védelme, ökológiai és geológiai szerepük bemutatása kiemelten fontos a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark számára. A geopark területén hazánk barlangjainak egyharmada található. A Barlangok Világnapja alkalmából érdekességeket osztott meg a Bükk-vidék Geopark.

Hornyák Réka

A Barlangok Világnapján a Bükk-hegység barlangjait is ünnepeltük

Forrás: Bükk-vidék Geopark/Facebook

Június 25-én ünnepeltük a Barlangok Világnapját – tette közzé Facebook oldalán a Bükk-vidék Geopark

A Barlangok Világnapján a Bükk-hegység barlangjait is  ünnepeltük
A Barlangok Világnapján a Bükk-hegység barlangjait is  ünnepeltük
Forrás: Bükk-vidék Geopark/Facebook

Mint írják, a Bükk-vidék Geopark központi egységét képező Bükk-hegység karsztjelenségekben és karsztformákban is gazdag. A Bükk egyedi arculatát a főként triász időszaki fehér és világosszürke mészkő-formációk határozzák meg. Javarészt ezek hordozzák a hegység gazdag formakincsét. A Bükk-vidék Geopark kiemelten fontos része a több mint 1150 barlang, melyből 54 fokozottan védett és közel 50 ismert. Utóbbiakból többféle régészeti anyag is elő került már. 

A barlangok közül hazai és nemzetközi szinten is sok különlegesség található a Bükk-vidék Geoparkban

A lillafüredi Anna-barlang a közeli Szinva-forrás vizéből kivált mésztufában keletkező barlang. Különleges formakincse nem cseppkő, hanem megkövesedett növényi fosszíliák sorozata. Világviszonylatban is egyedi barlang, a világon csupán 6 hozzá hasonló barlang található. Ezek közül még egy helyezkedik el hazánkban, a Tettyei Mésztufa-barlang Pécsett. Az Anna-barlang vezetett barlangtúra keretein belül látogatható. 

A bükki inaktívvá vált forrásbarlangok voltak az őskori ember menedékhelyei

A cserépfalui Suba-lyuk feltárása során találtak bizonyítékot a neandervölgyi ember jelenlétére az Alpoktól keletre. A szilvásváradi Istállós-kői-barlangban talált csontfurulya a világ legidősebb furulyája. A Szeleta-barlang, az innen előkerült pattintott kőeszközöket, úgynevezett Bársony-házi „szakócákat” használó kultúra névadója, továbbá a Magyarországon végzett első barlangi ásatások egyik helyszíne. Az ősemberbarlangok szabadon látogathatóak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában