Lépések egy jobb világ felé

2024.07.07. 16:47

Krisna-hívők zarándokútja indul el Egerből

30 éves a Lépni kell! zarándoklat.

Molnár Helga

Harminc éve kezdődött a Lépni kell! gyalogos zarándoklat hazánkban, amelynek keretében a Krisna-hívők elvitték az erőszakmentesség, a vegetarianizmus, a környezettudatos életmód és persze a védikus értékek és az ezzel járó örök vidámság üzenetét a legkisebb vidéki településekre is. Az idei zarándoklaton ismét lesz, zene, ének, tánc, okos, káros szenvedélyektől mentes bulizási lehetőség a fiataloknak, faültetés, és sok-sok meglepetés. Az idei zarándoklat Eger és a Tisza-tó környékére fókuszál.

LANG2974
Egerből indulnak zarándoklatra a Krisna-tudatú hívők, egészen a Tisza-tóig mennek
Egerből indulnak zarándoklatra a Krisna-tudatú hívők, egészen a Tisza-tóig mennek (Illusztráció) 
Forrás: Lang Róbert/Somogyi Hírlap

Krisna-hívőkből álló csoport indul kéthetes, gyalogos zarándoklatra július 8-án Egerből. A tiszta, erkölcsös életet és a környezettudatos gondolkodást népszerűsítő zarándoklat idén a Tisza-tó településeit járja be. A 30 éve indított és rendszeresen megrendezett „Lépni kell!” elnevezésű zarándoklat  mottója: egyszerű életmód, emelkedett gondolkodás. A résztvevők az érintett településeken idén is faültetéssel gazdagítják a régiót. A zarándoklattal a fenntarthatóság és a környezetvédelem fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, valamint egy egészséges, szerektől mentes bulizási alternatívát kínálni a fiataloknak.

Immár három évtizedes hagyomány, hogy nyaranta felkerekednek a Krisna-hívők és gyalogosan bejárják az ország egy-egy részét, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét a tisztább, tudatosabb, erőszakmentes élet lehetőségére.
– Magyarország és az egész világ erkölcsi válságtól szenved, amitől csak határozott, pozitív irányú lépések menthetnek meg minket. Ennek érdekében mindannyiunknak lépni kell – mondja Caitanya Dāsa (Karádi Csaba) szervező. A zarándoklat nem pusztán hirdeti, hanem a gyakorlatban be is mutatja az általa képviselt értékekre épülő életmódot. Olyan univerzális emberi értékeket kívánnak hangsúlyozni, amelyekkel vallási és világnézeti hovatartozástól függetlenül valamennyien azonosulni tudunk.

Az első magyarországi zarándoklat 30. évfordulója alkalmából megrendezett idei eseményen a zarándokok több facsemetét is elültetnek az útvonalon, ezzel is szolgálva és képviselve környezetünk – a Földanya – védelmét. Hasonló üzenetet hordozott a Krisna-völgyben megtartott tavaszi “Öko Odüsszeia” konferencia is, ahol a fenntarthatóság társadalmi dimenzióiról folyt a párbeszéd.

Nem véletlen az idei zarándoklat helyszínválasztása sem, hiszen amellett, hogy a Tisza-tó rendkívül gazdag és változatos növény- és állatvilágát maguk a résztvevők is szívesen megismerik, a térség természeti értékeit másoknak is hangsúlyozni tudják jelenlétükkel. A zarándokok látványosan vonuló zenés-táncos menete minden évben felpezsdíti az érintett településen élők életét, ezúttal pedig az észak-magyarországi régióban lakók kulturális életébe hoz majd új színt.

A vándorok az érintett települések polgármestereihez és lakosaihoz is eljuttatják a program üzenetét hordozó kiadványokat. Az egyszerűség jegyében a zarándoklat legnagyobb része gyalogosan történik, amint az a hagyományos, régi vándortáborok idején is történt, a programmal pedig egyben egy testi-lelki egészséget szolgáló bulizási alternatívát is kínálnak a vakációjukat töltő fiataloknak. Az énekléssel és tánccal kísért vidám zarándoklat Tiszafüreden ér véget, július 20-án.

A tervezett útvonal:

  • 07.08.(hétfő) – Eger
  • 07.09. (kedd) – Délelőtt: harināma, zenés-táncos felvonulás Mezőkövesden, délután faültetés Egerben
  • 07.10. (szerda) – Eger – Andornaktálya
  • 07.11. (csütörtök) – Andornaktálya – Maklár – Füzesabony
  • 07.12. (péntek) – Füzesabony – Dormánd – Besenyőtelek
  • 07.13. (szombat) – Besenyőtelek – Poroszló, délután faültetés
  • 07.14. (vasárnap) – Poroszló – Újlőrincfalva – Sarud – harināma ökrös szekér kíséretében
  • 07.15. (hétfő) – Sarud – Tiszanána – Kisköre – hariāma ökrös szekér kíséretében
  • 07.16. (kedd) – Kisköre – Abádszalók – – harināma ökrös szekér kíséretében
  • 07.17. (szerda) – Abádszalók – Tiszaderzs – Tiszaszőlős – harināma ökrös szekér kíséretében
  • 07.18. (csütörtök) – Tiszafüred – harināma ökrös szekér kíséretében 
  • 07.19. (péntek) – Kunhegyes, Kunmadaras – 18.00 órától bhajan-est a sarudi szálláson
  • 07.20. (szombat)- kihelyezett Eger-szanga program (Sarud): lecke, közös mantrázás, éneklés és ebéd; 10 óra és 11 óra között – harināma Tiszafüreden, a végén faültetés
  • 07.21 (vasárnap) – kihelyezett Eger-szanga 2. nap és Pāda–yātrā záró nap (Sarud)
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában