Kiállítás

2024.08.16. 21:00

A Teremtő arcai mutatkoznak meg a művészházaspár kiállításán

Közel hatvan művet állított ki a művész házaspár, melyek mind a vallásokat mutatják be. A teremtő arcai kiállítás megnyitó azonban azért is különleges, mert pont dr. Rostás Bea Piros születésnapjával esett egybe.

Hornyák Réka

A teremtő arcai címmel nyitotta meg közös kiállítását a művészházaspár, dr. Rostás Bea Piros szobrászművész és Andreja Jovic grafikusművész, illusztrátor. Pénteken, épp Rostás Bea Piros 45. születésnapján, a St. Andrea Galériában nyitotta meg a tárlatot Kovács Katalin, közművelődési szakember. Dr. Rostás Bea Piros elmondta portálunknak, hogy összesen közel hatvan műből áll a kiállítás. 

Megnyílt dr. Rostás Bea Piros szobrászművész és Andreja Jovic grafikusművész közös kiállítása
Megnyílt dr. Rostás Bea Piros szobrászművész és Andreja Jovic grafikusművész közös kiállítása
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Köztudott, hogy a St. Andrea szőlőbirtok története átitatódott a hittel, hiszen a tulajdonosok áldásként élik meg azt, ami nekik megadatott. Így innen jött az ötlet, hogy a helyhez kapcsoljuk a kiállításunk témáját, a teremtő arcai címmel. Többféle munkánkon keresztül többféle vallási nézetet ábrázoltunk, az alapján, ahogyan mi látjuk azokat. Egészen ősi vallásoktól indultunk el, például a férjem szerb származása kapcsán a szláv istenektől, amiből később létrejöttek a pogány ünnepek, aztán idővel már a katolikus vagy az ortodox egyházak – részletezte dr. Rostás Bea Piros. 

Nemcsak ez isteneket ábrázoltak, hiszen vannak tarot kártyák, de megjelenik - főként Andreja alkotásaiban - az asztrológia is. Rostás Bea alkotásaiban felfedezhetőek az angyalok, de van egy exodus sorozata, egy egész Madonna-sorozata, illetve szobrai és egy tűzzománc alkotása is. 

– A linómetszettől kezdve a grafikáig szinte mindennel dolgoztunk, így olajjal és akrillal is, varrtunk vászonra, alkottunk tűzzománc technikával és még kerámiáztunk is. A témához kapcsolódóan egyaránt hoztunk régi és új alkotásokat is, illetve vannak olyan darabok is, melyeket kifejezetten erre a kiállításra készítettünk – mesélte a kiállított művekről Rostás Bea. 

A kiállítás különlegessége azonban abban is rejlik, hogy a megnyitója éppen az egyik alkotó, Rostás Bea születésnapjára esett.

– Ez teljesen a véletlen műve, ugyanis amikor a moderátorral, Teleki Klárival beszélgettünk a megnyitóról, arra jutottunk, hogy augusztus végén, szeptember elején szeretnénk elindítani a kiállítást, mire Klári megkérdezte, hogy mit szólnánk az augusztus 16. péntekhez. Erre azt feleltem, hogy az lesz a tökéletes dátum, de akkor nemcsak bor kell a megnyitóra, hanem torta is. Klári pedig jó ötletnek tartotta egybehozni a két eseményt, így nekem egy elég pörgős születésnapom lett – mesélte jókedvűen Bea. 

Hozzátette, hogy nemcsak ezzel ünneplik a 45. születésnapját, hiszen este még egy kellemes koncertre is invitálták az érdeklődőket Egerszalók főterére. 

Andreja Jovic elmondta, hogy a spiritualitás témakörét mindketten mélyebben kutatják, ő maga pedig többféle aspektusból is igyekszik ezt a témát megközelíteni. Többek között 2020. óta egy könyvet is ír erről, amiben még a nyelveket és az összefüggő szavakat - amiket meg tud jeleníteni képekben - is bemutatja. 

– Az isten és a vallás fogalmának egy nagy variációját láthatjuk ezen a kiállításon, mert megjelenik minden vallás, melyek által eljutunk idővel a mi vallásunkhoz és hozzánk a mai időkbe. A taoizmustól kezdve, a judaizmus, az iszlám, a sámánizmus is megjelenik, hiszen mindenből merítettünk egy kis ihletet. Ez teszi össze azt a teremtő lelket és erőt, ami visszanyúlik oda, hogy egy a teremtő – fogalmazott a kiállítás témájáról Andreja Jovic. 

A St. Andrea Galériában Kovács Katalin közművelődési szakember nyitotta meg a tárlatot, dr. Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok tulajdonosa pedig köszöntőt mondott. Közreműködött továbbá H. Bartók Beáta, énekművész, akit László Éva, zongoraművész kísért, Czövek Zsuzsanna és Szilágyi Flóra pedig koreográfiájukat mutatták be. A kiállítás szeptember 16-ig tekinthető meg St. Andrea Galériában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában