Tárlat értékekből

2024.08.21. 17:29

Értékes gyűjteményekből nyílt kiállítás a füzesabonyi vasútállomáson

Régi-új kiállítóhely született Füzesabonyban. Augusztus 20-án Sipos Attila önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok nyitotta meg Veres István híradástechnikai, valamint Pásztor Judit babakiállítását és Bán Lajosné, Ani néni néprajzi anyagainak hangulatteremtő gyűjteménye bemutatóját.

Heol.hu

A füzesabonyi vasútállomás épületében berendezett, több összetevőből álló kiállítás megnyitóját is kedden tartották, az ünnep részeként. – A helyszín és az időpont is szimbolikus, történelmi üzeneteket hordoz - mondta. - Szent István államot alapított, mi kiállítást hoztunk létre, amit szeretnénk, hogy maradandó legyen – fogalmazott a keddi eseményen a szónok.

Megnyitó beszédében visszaidézte a néhány héttel ezelőtt történteket. E szerint minisztériumi felkérésre kellett meghatározni a járási székhelyeknek a kulturális önazonosságukat, a múltat, jelent, jövőt jelentő műemlék épületüket. A képviselő-testület – dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselővel teljes összhangban – a vasútállomás mellett tette le a voksát. A képviselő felidézte, hogy a létesítmény 1893 óta emelkedik ki a régi vidék évszázados környezetéből, majd részletesen elemezte is a komplexum Füzesabony életében az idők során betöltött szerepét.
Egyebek között utalt arra, hogy korabeli újságcikkek dokumentációi alapján 1954-ig művelődési ház híján a vasútállomás váróterme, utascsarnoka adott helyet irodalmi esteknek, hangversenyeknek, politikai gyűléseknek, népnevelő -és népfelvilágosító előadásoknak. De múltja van a létesítménynek kiállítóhelyként is: 2000-ben helyet adott a 2023-ig itt működő régészeti kiállítóhelynek. Az elmúlt hónapokban merült fel ötletként, hogy az üresen álló helyiségeket újra kiállítási anyaggal töltsék fel. 

Babakiállítás
Babakiállítás
Fotó: Beküldött

– Egyeztettem az állomásfőnökkel Bárdió Lajossal, a miskolci területi igazgatóval a helységhasználatról. Nem merült fel akadály, így újra kulturális céllal, kiállítóhely funkciót kaphat az egykori resti, egykori régészeti kiállítóhely. Veres István részéről is kedvező volt a fogadtatás, örült, hogy a gyűjteménye darabjai méltó helyre kerülnek. Közben – megint csak tárolóhely híján – ide hoztam el dobozokban Pásztor Judit tanítónő, volt felső tagozatos osztályfőnököm  60 év alatt gyűjtött babáit. Babáinak egy része – több mint 100 darab – Egerszalókon került kiállításra néhány évvel ezelőtt. Az otthon maradt közel 300 darab babát állítottuk ki, hogy az érdeklődő látogatók megtekinthessék. A munkákban Bán Lajosné, Ani néni volt a segítségemre, aki régi hímzett terítőkkel, néprajzi anyaggal színesítette, a kiállítást – idézte fel az előzményeket Sipos Attila, majd részletesen kitért a gyűjtemények összeállítóinak sok évtizedet felölelő tevékenységére.

– Engedtessék meg, hogy külön köszönetet mondjak mindannyiunk nevében Veres Istvánnak, Pásztor Judit tanárnőnek a gyűjtemények közkinccsé tételéért, ugyanígy Bán Lajosné Ani néninek a gyűjteményéért, egész heti előkészítő segítségéért. Köszönöm Vinczéné Pénz Melinda segítségét, Kovács László villanyszerelési munkáját, a Füv Kft. dolgozóinak segítségét, a diákmunkások, állomásfőnök Bárdió Lajos állomásfőnök segítő hozzáállását – mondta a kiállítást megnyitó beszédének végén a kulturális tanácsnok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában