Szent Istvánra emlékeztek

2024.08.20. 18:17

Fontos a szülőföldön megmaradás, hangzott el Füzesabonyban

Füzesabonyban – a kiállításmegnyitót és szentmisét követően – déli 12 órakor a Templomkertben, a Szent István obeliszknél tartották meg a városi ünnepséget nemzeti ünnepünk alkalmából. Az obeliszknél való főhajtást megelőzően a járási székhely polgármestere, Nagy Csaba mondott ünnepi köszöntőt.

Sike Sándor

– Amit te tettél, valóban az ég csodája volt. Hitet adtál és jövendőt - kezdte ünnepi beszédét Nagy Csaba, a város polgármestere.  - Ez a magyar ember számára egy különleges nap. Különleges, mert arra az örökségre emlékezünk, amelyre a magyarok nemzedékei vigyáztak több mint ezer éven át. Ez az örökség ugyanis bennünk él, itt van velünk, emberekben, családokban, a nyelvünkben, a nemzeti összetartozásunkban – emelte ki. 

Polgrámester
Méltó megemlékezést tartottak Füzesabonyban is, a képen nagy Csaba polgármester
Fotó: Beküldött


Szavai szerint ezen a napon talán egy kicsit magunkba is nézünk, mennyire tartottuk fontosnak első királyunk intelmeit a hit megőrzéséről, a tiszteletről, a türelemről és az igazi életről. Számba vesszük, mit tettünk a ránk bízottakért, közösségünkért, mert felelősséggel tartozunk értük, felelősséggel tartozunk kultúránkért és annak átadásáért. Ha ebbe belegondolunk, talán rájövünk arra, újra és újra, nem elég azt elvárni, hogy mások mit tegyenek értünk, azt is tudnunk kell, mi mit tegyünk magunkért és másokért. Sokszor saját egyéni céljainkat alá kell, hogy vessük a közös céloknak, a jövendőnek. Olykor túl kell lépnünk kicsinyességünkön, és szükséges közösségben, egységben gondolkoznunk, ahol észrevesszük azokat a dolgokat, amelyek összekötnek minket, vélte. 

Pásztor Judit babakiállítása
Pásztor Judit babakiállítása
Fotó: Beküldött


– A szülőföldön való megmaradás egyik kulcsa éppen ez, hiszen sokkal jobban kötődik mindenki ahhoz a helyhez, ahol érzi, hogy a közösség tagja, és ahol érzi, hogy a közösség céljai arra irányulnak, hogy jobb és könnyebb legyen az életünk. Továbbra is ragaszkodnunk kell ahhoz az úthoz, amit Szent István több mint ezer éve kijelölt. Ragaszkodnunk kell a mai megemlékezés egyik jelképéhez, az új kenyérhez, hiszen az új kenyérben megtestesül különböző emberek munkája és összefogása a cél elérése érdekében. Ha együtt tovább megyünk ezen az úton, a hit és a jövendő él és élni fog. Isten éltesse Magyarországot! Isten éltesse a határainkon túl élő magyar közösségeket! Isten éltesse a füzesabonyi embereket! – fogalmazott a városvezető.

Híradástechnikai kiállítás
Híradástechnikai kiállítás
Fotó: Beküldött

Az államalapítás Szent István-napi ünnepség eseménysora egyébként a helyi vasútállomás épületében berendezett, több összetevőből álló kiállítás megnyitójával vette kezdetét. Itt Sipos Attila önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok nyitotta meg Veres István híradástechnikai, valamint Pásztor Judit babakiállítását és Bán Lajosné, Ani néni néprajzi anyagainak hangulatteremtő gyűjteménye bemutatóját.
A kiállításnyitó és a városi ünnepség "félidejében" Papler Pál tartott ünnepi szentmisét és szentelte fel az új kenyeret a római katolikus plébániatemplomban.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában