Országos Könyvtári Napok

2 órája

Népszerűek a szűrőbuszok, a bányarém is felbukkan a Bródyban

Rengeteg izgalmas programot kínál a Bródy Sándor Könyvtár a héten az Országos Könyvtári Napok programsorozat részeként. Egyebek mellett szűrőbuszok, társasjáték-készítés, kiállítások, Népmese napja, és sok más esemény színesíti a kínálatot.

Elek Andrea

Hétfőn reggel 9 órától szűrőbuszok várták a regisztrált résztvevőket a Bródy Sándor Könyvtár központi épületének parkolójában. Akik az egészségük megőrzése érdekében eljöttek, hat vizsgálaton vehettek részt: volt teljes testtömeg-analízis, PSA-szűrés, gluténérzékenységi gyorsteszt, csontsűrűség-, négy végtagos vérnyomás-, véroxigénszint-mérés, és artériás érrendszeri vizsgálat. Ottjártunkkor már folytak a vizsgálatok a buszokban és a következő időpontra érkezők is várakoztak, hogy sorra kerüljenek.

A könyvtár szűrőbuszos programjára idén is rengetegen regisztráltak
A könyvtár szűrőbuszos programjára idén is rengetegen regisztráltak
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Kérdésünkre, hogy hogyan függ össze a könyvtár, az olvasás és a szűrővizsgálat, Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese adta meg a választ.

- Az Országos Könyvtári Napok alkalmából mindig kicsit kiterjesztjük a megadott tematikánkat, és szeretnénk az olvasóknak olyan lehetőséget biztosítani, amely az egészségük védelmére szolgál. Ehhez a témakörhöz mi rengeteg irodalmat tudunk adni és úgy gondoltuk, ezt a tudást alátámasztjuk egy ingyenes vizsgálati lehetőséggel, hiszen ritkán adódik meg, hogy ilyen összetett egészségelemzést kaphassunk. Egy könyvtáros vándorgyűlésen találkoztunk először ezzel. Úgy gondoltuk, hasznos lenne, nemcsak az olvasóknak, hanem a könyvtárosoknak is. Tavaly elnyertük a Felelős Foglalkoztató címet, és ez arra ösztönöz minket, hogy ne csak az olvasók, hanem a dolgozóink egészségével is törődjünk – fogalmazott. 

Az igazgatóhelyettes szavai szerint 3 éve ismerkedtek meg a lehetőséggel, és tavaly már szerveztek szűrőbuszt, amely nagyon népszerű volt. Két buszban vizsgálnak buszonként 22 embert 20 perces időközökben. Az itt kapott eredményekkel lehet menni a háziorvoshoz, ha esetleg valamilyen eltérésre találnak. A problémás dolgokra felhívja a figyelmet, jelzi, hogy mire kell figyelni az egészségünk megtartása érdekében.

A szűrőbuszon kívül egyéb programok is várnak mindenkit

Kelemenné Csuhay Zsuzsanna mindezek után kiemelte, hogy egész héten rengeteg érdekes programmal várják az érdeklődőket. Hétfőn délután Bereczki Enikő generációkutató beszél a generációs konfliktusokról. Kiderül, nem mai jelenség, hogy az idősek a fiatalokat szidják, a fiatalok nem értik meg az időseket. Megtudhatjuk, a generációs problémáknak mi a gyökere.

- Az Országos Könyvtári Napoknak a négy elem, a föld, víz, tűz, levegő van a középpontjában, de azért kitekintünk ebből a témakörből. Hétfőn van a Népmese napja, ezt a Gyermekkönyvtárban és a Felsővárosi Fiókkönyvtárban is délután ünneplik - ismertette az igazgatóhelyettes.

Kelemenné Csuhay Zsuzsanna kiemelte a csütörtökön 16 óra 30 perckor kezdődő Bestiarium Hungaricum című kötet bemutatóját, amely a magyar néphagyomány csodálatos lényeiről, a csodaszarvasról, turulról, a markolábról, a bányarémről szól majd. 

- Szombaton az Érsekkertben rendhagyó Bródy Társas Pikniket szerveznek, a Manóváros című kötet játékait próbálhatják ki a gyermekek - ismertette Kelemenné Csuhay Zsuzsanna.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában