Közösségi kutatás

2024.09.02. 08:40

Újra régészkedhetünk a Nagy-Egeden

Hétfőtől folytatódik a Nagy-Eged-hegyi remetekápolna közösségi feltárása, amire lehetőség van önkénteseknek csatlakozni!

Szabadi Martina Laura

Újra régészkedhetünk a Nagy-Egeden (Archív)

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A Nagy-Eged remetekápolnájának újabb feltárása szeptember 2. hétfőtől szeptember 14. szombatig tart, hétvégéken a munka szünetel, kivéve az utolsó napot. Az önkénteseknek választható ebédet, ivóvizet, szerszámokat és munkáskesztyűt is biztosítanak. Annak, aki csatlakozik szüksége lesz zárt túra-, vagy munkavédelmi bakancsra, fejfedőre, kell továbbá evőeszköz, pohár, kullancsriasztó. Lehetőség van fent aludni a hegyen, erre rendelkezésre áll egy háromszemélyes sátor, amihez csak saját hálózsák kell. A helyszínt busszal és autóval a Csomós-tanyáig lehet megközelíteni, innen gyalog érhető el az ásatás helyszíne. 

Aki szeretne csatlakozni, az ebben a táblázatban jelezheti. A méreteit tekintve plébániatemplomokkal vetekedő, 22 méter hosszú, 11 méter széles hegyi kápolna nemcsak grandiózus méretei, hanem építészeti kvalitása miatt is tekintélyes, reprezentatív szakrális kegyhelynek tekinthető. A tavaszi ásatás során kiderült, hogy a templom 2 méter magas álló falakkal rendelkezik. Eddig feltárásra került a szentély, a hajó és a sekrestye, valamint 2 csigalépcsőtorony. A nyugati kapu, a sekrestyeajtó és a hosszházból nyíló oltárfülkék azonban egyelőre omladék mögé rejtőznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában