Labdarúgás

2024.08.10. 10:26

Ligaértekezet: terítéken a visszahívások és a fegyelmi helyzet

A 2024/25. évi bajnoksággal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókon túl MLSZ-küldöttválasztás és egyéb, aktuális témák szerepeltek a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Heves Vármegyei Igazgatósága és Társadalmi Elnöksége által tartott őszi évadnyitó ligaértekezleten.

Bódi Csaba

Aktív ház aktív szavazókkal a gyöngyösi ligaértekezleten

Forrás: Bódi Csaba/ Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi Aktív Házban lebonyolított rendezvényen Jakab Gábor társadalmi elnök tájékoztatta a megjelenteket az elmúlt félévben történekről, köztük az elnökség szerepvállalásáról. A vezető előhozakodott azzal is, hogy a Heves Megye Labdarúgásáért díjra jelölt személyek közül döntés született az idei kitüntetettekről. 

Így a decemberi évzáró eseményen Székely Károly egri edző, Endrész László, az Abasári SE elnöke és – posztumusz – Márkus Tamás hajdani hatvani utánpótlás edző kapja az elismerést. 

Hozzászólóként a Fellebbviteli Bizottság elnöke, dr. Tóth László kifejezte afelett érzett örömét, hogy újra van ligaértekezlet és az elnöki beszámolót is szívesen hallgatta. Egyben arról is tájékoztatást adott, hogy a korábbi Heves vármegyei igazgató, Vojtekovszki Csaba levélben közölte vele: az illetékes hatóság felmentette az ellene felhozott vádak alól. Erre reagálva Jakab Gábor azt felelte, hogy őt az előző igazgató sem írásban, sem telefonon nem kereste.

Küldöttválasztás

MLSZ-küldöttként három jelölt közül választhattak a voksolásra jogosult sportszervezetek képviselői, szám szerint 21 fő. A Jakab Gábor, Tóth Zsolt és dr. Ördög István alkotta trióból előbbi két személy kapott bizalmat arra, hogy képviselje szűkebb hazánkat a Magyar Labdarúgó-szövetség közgyűlésén.

A társadalmi elnök tájékoztatást adott arról, hogy a júniusban tartott elnökségi ülésen visszahívták a Játékvezetői Bizottsági tagságából Varga Lászlót és Szigetvári Zsoltot. Fentiek magyarázataként az hangzott el, hogy felmerültek hiányosságok, amelyek szembe mentek a szabályokkal, emiatt vált indokolttá a felmentés. Az ügyben teljesen még nem zárult le az eljárás. A JB alelnökeként jelenleg Domoszlai János és Rozsnaki Gábor tevékenykedik, tagként pedig Ducsai József és Szert Balázs szerepel a Kelemen Attila vezette testületben. A Fegyelmi Bizottság tagja lett dr. Gubala Ádám.

A téma kapcsán az MLSZ Heves Vármegyei Igazgatója, Farkas Ádám kiemelte: sok tekintetben közös a felelősség a sportágban tevékenykedőkkel.

– Nem fogom végignézni, hogy egyes szereplők merényletet követnek el a futball ellen. Nem szeretném újra átélni, hogy kimegyek egy mérkőzésre, a kiírt időpontban üres a sporttelep, majd a jegyzőkönyvek rögzítésre kerülnek – emelte ki Farkas Ádám, aki ezt követően visszatekintett a 2023/24. évi bajnokságra, kiemelve sok pozitívumot és nem hagyta szó nélkül a negatívumokat sem. Ezek közül lényeges, hogy ijesztő mértékben megnőtt az U19-es bajnokságban kiállított játékosok száma. Ez nagyságrendileg 38 százalékos növekmény az előző idényhez képest.

Ugyancsak érzékeny területként került szóba a sportorvoslás kérdése, ahol 2025. január 1-től megszűnik majd az áldatlan állapot, hogy mindenki egyszerre lepi el a sportorvosi rendelőket, ugyanis a labdarúgó születési dátumához lesz kötve a vizsgálat. Január 1-jétől már 16 éves kor felett egy év lehet az érvényesség ideje, eddigi betöltött 18 év helyett. Ez is pozitív fejlemény és enyhíti az orvosok leterheltségét. A Bozsik-programban szereplő fiataloknál a későbbiekben háziorvosi kontroll is elegendő lesz. A jövő nyártól várható a digitális verseny-, és sportorvosi engedély bevezetése, vagyis megszűnik a papíralapú nyilvántartás. A tao-támogatást illetően Farkas Ádám arról adott tájékoztatást, hogy ez elmúlt években azért csökkent a keret, mert már a felújítás, a karbantartás az elsődleges cél. – Azt nem tudjuk, mennyi lesz a jövő évi tao-keret, miközben bízunk benne, hogy lesz más támogatási program is – tette hozzá az igazgató.

Az új bajnoki évvel kapcsolatban a Versenybizottság elnöke, Tóth Zsolt ismertette a legfőbb tudnivalókat, részletesen kitérve minden fontos területre. A folytatásban az „Edzőképzés – a pozitív környezet és a pedagógia szerepe a grassroots labdarúgásban” címmel az MLSZ klubfejlesztési mentora, Palaticzky Szabolcs előadását hallhatták a résztvevők, zárásként annyival kiegészítve, hogy a további együttműködés keretében a vármegyei igazgatóság tervez egy konferenciát az edzők és a csapatvezetők számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában