Közélet

2014.01.28. 18:00

Az elesetteknek segítenek

Az Üdvhadsereg Gyöngyösi Hadosztálya csaknem 98 millió forintos uniós támogatással alakította ki Gyöngyösön, a Jókai úton az egykori anyatejgyűjtő állomás épületében a Reménység Centrumot.

HEOL

Fotó: Czimer Tamas

A gyöngyösi szociális ellátási palettáról eddig hiányzó szolgáltatásokkal – kétszáz adagos „népkonyhával”, családi napközivel és egyéb szociális ellátásokkal – várják hamarosan a létesítményben a legrászorultabbakat.

A projekt befejezését bejelentő sajtótájékoztatón Bozsik István alpolgármester és dr. Réthy Béla alpolgármester egyaránt méltatta az immár megvalósult  kezdeményezést, amely az Üdvhadsereg jelmondata jegyében kínál lehetőséget a halmozottan hátrányos helyzetbe került emberek, csoportok életminőségének javítására, társadalmi reintegrációjára.

– A „Levest, szappant, üdvösséget” jelmondat tartalma az, hogy nem lehet – és nem is elég – Isten szeretetéről beszélni addig valakinek, amíg ő éhezik, vagy egyéb alapvető szükségleteiben hiányt szenved – ecsetelte Franz Boschung a Svájc, Ausztria, Magyarország Territórium parancsnoka.
A Reménység Háza megnyitását jelképező szalagátvágást Franz Boschung parancsnok és dr. Réthy Béla alpolgármester végezte el Andrew Morgan őrnagy segédletével.  A vendégeket eztán Hegedűs Andrásné vezette végig a létesítményen, bemutatva mindazt a hatalmas munkát, amit az épület átalakítása során végeztek a kivitelezők, s részletezve azokat az ellátásokat és szolgáltatásokat, amelyeket a legnehezebb körülmények között élők az Üdvhadsereg jóvoltából igénybe vehetnek.

Hazánkban egyébként – külföldi tisztek segítségével – 1924-ben bontott zászlót az Üdvhadsereg, elsőként Budapesten. A háborútól meggyötört és megcsonkított Magyarországon ekkor hatalmas volt a munkanélküliség, a nyomor, a kétségbeesés. Sok férfi keresett vigaszt az alkoholban, sok nő kereste kenyerét az utcán, s nem kevesen kerestek kiutat az öngyilkosságban. Nagy szükség volt az Üdvhadsereg lélekmentő és nyomorenyhítő munkájára.

A szervezet gyülekezetei és szociális intézményei számos szerencsétlen embernek nyújtottak vigaszt és segítséget a második világháború évei alatt és után is. A huszadik század derekán a politika nemkívánatosnak minősítette az Üdvhadsereg munkáját, minden vagyonától megfosztotta a szervezetet, 1949-ben pedig betiltotta annak működését. A rendszerváltást követően az Üdvhadsereg újraindíthatta munkáját hazánkban. Egymás után nyíltak a különböző intézmények, gyülekezetek, majd 2006-ban Gyöngyösön is új gyülekezet jött létre. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!