Közélet

2012.01.06. 06:16

Bizonytalanság: harmadára csökkenhet a pénz

Életbe lépett a megváltozott munkaképességűek járandóságait gyökeresen átalakító törvény. Az érintettek úgy érzik, rosszabbul járnak.

Guti Rita

Nyolcvanezer forint helyett ezentúl 27 ezerre jogosult az az egri asszony, aki a korábbi szabályozás szerinti III-as csoportba tartozó rokkantnyugdíját veszítette el a január elsején életbe lépett szabályváltozás miatt. Ötvenhét évesen kilátástalannak látja, hogy munkát találjon, de ugyanúgy reménytelen, hogy ennyi pénzből megéljen.

– Tizennégy éven át dolgoztam három műszakban, nyolc éve vagyok rokkantnyugdíjas. Ennyi idősen mihez kezdjek, mikor a fiatal, egészséges embereknek se jut munka? Fogalmam sincs – summázta elkeseredettségét.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Aki képes rá, vállal állást, de kevés az olyan hely, ahol tudják fogadni a megváltozott munkaképességű embereket. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]

Rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs, átmeneti és rendszeres szociális járadék, valamint bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka a most életbe lépő törvény szerint ezentúl nem állapítható meg, tájékoztatott dr. Farkas Szilvia, a Heves Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának vezetője. Öregségi nyugdíjként folyósítják tovább az idei évtől azok rokkantsági, illetve baleseti rokkantsági nyugdíját, akik 1950. január elseje előtt születtek. Tizenhatezer-százkét megyénkben élő rokkantnyugdíjast tehát csak annyiban érint a változás, hogy juttatásukat ezentúl öregségi nyugdíjként folyósítják tovább.

Nem értik: hogyan lehet ennyi pénzből megélni?

Nem érti a törvényalkotó célját Madarász János, a Mozgássérültek Heves Megyei Egyesületének alelnöke. Elképzelni sem tudja, hogyan gondolják, hogy aki rehabilitációs ellátást kap, az meg tud majd élni a minimálbér 50 százalékában maximált járadékból úgy, hogy emellett nem vállalhat munkát, mert azonnal elveszítené jogosultságát. Szerinte vagy emelni kellene ennek az ellátásnak a mértékét, vagy engedni, hogy azt legalább a minimálbér értékéig munkavégzésből szerzett jövedelemmel kiegészítse, aki erre képes. Tehát, ha munkát vállal, ne veszítse el járadékát.

Hétezer-nyolcszáznegyvenketten vannak akik I. vagy II. csoportos rokkantsági, baleseti nyugdíjban, vagy átmeneti járadékban részesülnek, illetve azok, akik a III. csoportba tartoznak ugyan, de öt éven belül elérik az öregségi nyugdíj korhatárát, vagy ugyanilyen életkorúak de rendszeres szociális járadékban részesülnek. Nekik ezentúl rokkantsági ellátás jár.

A harmadik kategóriába tartozók azok, akiknek juttatása rehabilitációs ellátásra változik az idei évtől. A III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve rendszeres szociális járadékban részesülők közül ők azok, akik 1954 utolsó napja után születtek.

Heves megyében ez alapján 5791 embernek kell nyilatkozatot tennie komplex felülvizsgálata érdekében, erről pedig január végéig levélben tájékoztatja őket a nyugdíjfolyósító. Aki határidőig nem nyilatkozik, felülvizsgálatát nem kéri, annak ellátását 2012. május elsejével megszüntetik.

További részleteket a Heves Megyei Hírlap csütörtöki (01.06) számában olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!