Közélet

2012.07.13. 15:14

Termékbemutató vagy lehúzás? - a beteg bízik és vásárol

A naptej minőségétől a tájékoztatásig mindenre figyelnek

Sike Sándor

Beköszöntött az idegenforgalmi főszezon, amire a fogyasztóvédelmi felügyelőségek is készülnek. A hatóság, ha kell, eljárást indít a szabályszegő kereskedők, szolgáltatók ellen.

Dr. Bernáth Luca, a Heves Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője szerint a termékbemutatók még mindig abba a kategóriába tartoznak, amelyeken becsaphatják a gyanútlan résztvevőket. Erre hatóságként ők is fokozottan figyelnek.

– Szakembereink igyekeznek kiszűrni mindazon vállalkozásokat, amelyek a jogi előírások felrúgásával a fogyasztók érdekeit sértik – mondta dr. Bernáth Luca, aki szerint gyakori, hogy valótlanul állítják egy-egy termékről, hogy annak jótékony hatása lenne valamely betegségre. A kórban szenvedő fogyasztó kiszolgáltatott, hiszen a gyógyulás reményében könnyebben dönt a vásárlás mellett, a várt hatás ugyanakkor sokszor elmarad. Az is szabályszegés, ha az árubemutatóra hívó szórólapon meghirdetett program és ajándékátadás nem teljesül.
A szakember tanácsa szerint érdemes a bemutatót megelőzően más vállalkozások eladási árairól előzetesen tájékozódni.

– A szakigazgatási szervünk folyamatos hatósági jelenlétével igyekszik elősegíteni az árubemutatót szervező vállalkozások jogkövető kereskedelmi tevékenységét - fogalmazott dr. Bernáth Luca.

Nyáron egyébként a megnövekvő vendégforgalom, az iskolai tanítási szünet indokolttá teszi a hatóság idegenforgalmi szolgáltatásokra irányuló megkülönböztetett figyelmét is.

– A vizsgálatok főleg a nyári rendezvényekre, a vízparti nyaralóhelyekre, szórakozóhelyekre, a városközpontok vendéglátó egységeire terjednek ki. Felügyelőségünk ellenőrzései augusztus végéig zajlanak – tudatta a vezető, akitől megtudtuk: próbavásárlással ellenőrzik, hogy esetleg kevesebbet mérnek-e a kért étel vagy ital mennyiségénél, de a mérőeszközök hitelességét, az árfeltüntetés és árfelszámítás megfelelőségét, az akciós árakat, a felszolgálási díjról szóló tájékoztatást is vizsgálják.


A fogyasztók egészsége, biztonsága érdekében a napozó készítmények fényáteresztését laborvizsgálattal egybekötve ellenőrzik. Az árusított termékekből mintát vesznek, majd megvizsgálják. Hevesben eddig négy esetben indítottak hatósági eljárást címkézési hiányosságok és lejárt minőség-megőrzési idő miatt.

Jó tudni az üzleten kívül kötött szerződésről

Üzleten kívül kötött szerződésnek minősülnek a termékbemutatón történő vásárlások. A fogyasztókat ilyenkor többletjogok illetik meg, például a kézhezvétel napjától – szolgáltatás esetén a szerződéskötés napjától – számított 8 munkanapon belül indokolás nélküli elállási jog illeti meg. A tapasztalatok szerint előfordul, hogy az árubemutató helyszíne a vállalkozás bejelentett üzlete, ezért a fogyasztók nem válnak jogosulttá az elállásra, és erről tájékoztatást sem kapnak.

Sike Sándor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!