Természetközelben

2 órája

Így nézett ki az Állatok világnapja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságánál

Négy napos programsorozatot szerveztek gyermekeknek, amin 5 oktatási intézményből 12 csoport, összesen 250 kisdiákja vett részt. Több feladatot teljesítettek, bemutatókat láthattak és védett állatokkal is találkozhattak.

Heol.hu

Állatok világnapja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságánál

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook

Az Állatok világnapja alkalmából, a felsőtárkányi Bábakalács Természetiskolában rendezett természetismereti programot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Október 1. és 4. között állati nyomozáson, vizes élőhelyeken, azaz a Felsőtárkányi-tó élővilágának vizsgálatán és madárgyűrűzés vehettek részt a gyermekek – adta hírül Facebook oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Mint írják, a legtöbben a természetben fellelhető állati nyomokról, életjelekről szóló játékos foglalkozás után érdeklődtek. A jeles napra, azaz október 4-re jelentkezett csoportok egy öt állomásos, változatos témaköröket érintő programon vettek részt. Önálló állomáson mutatta be a nemzeti park a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES), amelyhez Magyarország már 1985-ben csatlakozott. Az egyezmény hatálya alá tartozó fajokból készült, elkobzott termékeket is megnézhették a gyerekek. 

Az ismert közmondáshoz híven „madarat tolláról” lehetett felismerni Bodzás János természetvédelmi őr tolmácsolásában. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság minden alkalmat igyekszik megragadni, hogy a természetközeli erdők sajátosságaival, az erdei mikroélőhelyekhez kötődő fajokkal és a holtfa jelentőségével megismertessük a gyerekeket. 

Két állomáson élő állatokkal is találkozhattak a csapatok. Az igazgatóság védett állatok tartására szolgáló mentőállomásának lakóit - egerészölyv, vörös vércse, holló - Kelemen Tamás mutatta be a gyerekeknek. A fokozottan védett magyar szöcskeegér és a védett mezei hörcsög életmódját is össze lehetett hasonlítani Hák Flóra természetvédelmi referens segítségével és bár szöcskeegérrel nem találkozhattak a lelkes résztvevők, a mentőállomás emlős szekciója is képviseltette magát egy keleti sün „személyében”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában