Eljárás

2019.02.14. 17:30

Hűtlen kezelés miatt indult nyomozás Kerecsenden

Nincs könnyű helyzetben a képviselő-testület. A normális, gördülékeny döntéshozatal ugyanis egyre nehezebb.

Barta Katalin

A képviselő-testület kedden éjszakába nyúlóan tanácskozott.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Barta Katalin

A faluban sokan tudják, hogy Román István képviselő több alkalommal is följelentette már a község jegyzőjét. Vádolta ügynökmúlttal, amiből semmi nem bizonyult igaznak, s ezért utóbb bocsánatot kért. Két éve újabb eljárás indult Román István kezdeményezésére a jegyző ellen hamisított magánokirat felhasználása miatt. Ennek a hátterében az állt, hogy egy ingázó munkatársat a jegyző hamarabb engedett haza a hivatalból, hogy elérje a menetrend szerinti autóbuszát. A hölgy hazaérve is rendszeresen dolgozott. E szabálytalanság miatt indult nyomozás, amely ügyészségi határozattal zárult. Ebben elfogadták a jegyző érveit, s az eljárást végül megszüntették.

Ebbe Román István nem nyugodott bele. Most is úgy véli, a polgármester is mulasztott, amikor kérésére nem indított időben vizsgálatot a fenti ügyben, s nem függesztette fel a munkavégzés alól a község jegyzőjét.

A községben hűtlen kezelés miatt indult ügyekről a minapi képviselő-testületi ülésen többet is megtudtunk. A grémium tagjai úgy döntöttek, jogászra van szükség. Ilyen előzmények után nemrégiben újabb feljelentés futott be a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság (HRFK) Bűnügyi és Gazdaságrendészeti Osztályára. A feljelentő személye a bűnüldözők közlése szerint egyelőre ismeretlen, egy azonban tény, ezúttal már egész bűnlajstromot gyűjtött össze az illető az elmúlt évek általa törvénytelennek tartott ügyeiről.

Szó van a dokumentumban sok mindenről. Egy hajdanán meghiúsult biotéglaüzemről, a faluközpont felújításának általa kétségesnek tartott menetéről, a pályázaton nyert kisbusz szabálytalan használatáról, a háziorvosi rendelő eszközeinek megvásárlásáról.

Ami most tudható, hogy a HRFK hűtlen kezelés gyanújával elindította a nyomozást, amelyről hivatalos levélben értesítették a jegyzőt, akit egyben felszólítottak, hogy február 15-ig a kifogásolt ügyekben született dokumentációt küldje meg a hatóságnak, a nyomozást segítendő.

A képviselő-testület kedden éjszakába nyúlóan tanácskozott.
Fotó: Barta Katalin / Heves Megyei Hírlap

Mindezt Kiss Sándor, a település jegyzője a kedd esti testületi ülés előtt tárta a képviselők elé. Elmondta, figyelemmel arra, hogy nagyon rövid határidővel, számos ügyről kért be részletes iratanyagot a nyomozó hatóság, halasztást kért és kapott ezek összegyűjtésére. Ezt követően szólt arról, hogy szerteágazó, s időben is eltérő ügyekről van szó, például akad olyan, amelyről nem is a jelenlegi testület döntött. S olyan is, amelyben a helyi faluvédő egyesület is érintett. Indítványozta, hogy ezért az eljárás ideje alatt Sári László polgármester keressen és bízzon meg egy jogi szakembert, s kérjen ehhez testületi felhatalmazást. Ezt az ülésen Román István képviselő kivételével mindenki megszavazta.

Sári László a történtekhez annyit fűzött hozzá, hogy ha Román István kérésére méltatlansági eljárást kezdeményezett volna a jegyző ellen, s felfüggesztette volna őt a procedúra idejére a hivatalából, akkor jelentős anyagi jóvátétel mellett kellett volna őt visszahelyezni posztjára. Egy ilyen döntésnek csak a falu lakói látták volna kárát. Jogilag mára bebizonyosodott, hogy nem állapítható meg bűncselekmény.

A faluközpont felújítása is része a feljelentésnek, ami alapján vizsgálódnak Fotó: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

A község vezetője kijelentette, bízik a képviselők tisztességében, józan ítélőképességükben, mint ahogy a lakosságban is. Az elmúlt években meghozott döntések észszerűek és törvényesek voltak, s a falu fejlődését szolgálták. Hozzátette, a lelkiismerete tiszta, nincs miért magyarázkodnia. A lakosság pedig az őszi önkormányzati választásokon majd eldönti, hogy kit látna szívesen a polgármesteri székben. Mondandóját azzal zárta, szomorú, hogy az elkövetkező hónapokban olyan ügyek veszik el az időt és az energiát a kerecsendiektől, amelyeket új pályázatok benyújtására, új vállalkozások támogatására kellene és lehetne fordítani.

A Heol megkérdezte a rendőrséget is arról, hogy a számos ügyben tett feljelentés megérkezett-e hozzájuk, s ha igen, hogyan kezelik azokat. Szerdán délután Soltész Bálint r. őrnagy, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője ezt válaszolta: „Megkeresése alapján tájékoztatom, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében adatvédelmi okok miatt nem áll módunkban tájékoztatást adni.

Aláírásokat is gyűjtöttek már

A képviselő-testületi üléseken a grémium tagjai már elég régóta érzékelik, hogy a törvények minden pontját betartani kívánó Román István sokkal inkább gátja, mint motorja a falu fejlődésének.

Miközben különböző jogszabályokra hivatkozik, órákig elhúzódik egy-egy ülés. A faluban már aláírásokat is gyűjtöttek annak érdekében, hogy egy képviselő ne ­akadályozza a döntéshozatali folyamatot. Közel hatszázan írták alá a petíciót. Elmozdítani pozíciójából azonban jogilag lehetetlen. Erre egyetlen mód adódott volna, ha a testület kimondta volna a saját feloszlását, s időközi választásokon döntöttek volna az új képviselőkről. Erre azonban most már jogilag sincs lehetőség tavaly novembertől, hiszen idén ősszel újabb önkormányzati választáson dönthetnek a választók a hogyan továbbról. Egy pozitívum akad: az idei költségvetést már elfogadták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában