Diplomácia

2024.06.14. 09:09

Magyarország negyedik uniós tagállamként nyit nagykövetséget Laoszban (videó)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken megnyitotta a magyar nagykövetséget a laoszi fővárosban, Vientiánban, ezzel Magyarország a negyedik európai uniós tagállam, amely nagykövetséggel rendelkezik a délkelet-ázsiai országban.

MW

Forrás: Facebook /Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a megnyitó ünnepségen beszédében felidézte: Magyarország és Laosz már több mint hatvan éve létesített diplomáciai kapcsolatokat, de csak öt évvel ezelőtt emelték együttműködésüket a stratégiai partnerség szintjére. Azóta Laosz nagykövetséget nyitott Budapesten, és most Magyarország is megnyitja nagykövetségét Vientiánban – emelte ki.

Megjegyezte: 

Magyarország Németország, Franciaország és Luxemburg utána a negyedik uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Vientiánban.

Elmondta: olyan világban élünk, amely korábban nem látott kihívásokat hozott magával, a globális biztonsági helyzet a hidegháborús időkre emlékeztet, és fennáll a veszély, hogy ennek a helyzetnek a hosszútávú hatása az lesz, hogy ismét blokkokra szakad a világ. A magyarok nagyon is tudják milyen ez, hiszen amikor legutóbb blokkokra tagolódott a világ, 40 évet vesztettek el az életükből, és nem akarják ezt ismét megtapasztalni – mondta.

Kiemelte: ezért fontosnak tartják, hogy a következő években a világra inkább a kapcsolatépítés és a globális együttműködés legyen jellemző. Ehhez a globális politikai rendszernek is meg kell változnia: a folytonos ítélkezést és kioktatást a kölcsönös tiszteletnek kell felváltania, jelenleg ez hiányzik ugyanis leginkább a nemzetközi politikából – jelentette ki.

Hozzáfűzte: meg kell hallgatni egymást, beszélni kell egymással, meg kell próbálni megérteni egymást a megbélyegzés, a kioktatás és az ítélkezés helyett.

A miniszter úgy látja, laoszi partnerével egyetértenek a kölcsönös tisztelet, a párbeszéd fontosságában. Bár országaik több mint tízezer kilométerre vannak egymástól, ezen közös álláspontjuknak köszönhetően sikeres politikai és gazdasági együttműködést építettek ki. A kapcsolatépítést segíti, hogy történelme során mindkét ország sokat küzdött a szabadságért – tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta a személyes jelenlét jelentőségét a nemzetközi kapcsolatépítésben. Magyar vállalatok 200 millió dollár értékben hajtottak végre beruházásokat az elmúlt években Laoszban, elsősorban a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és a közigazgatás fejlesztése területén – közölte.

Hozzátette: az együttműködés sikerességét bizonyítja, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom idén már az ötvenszeresére emelkedett.

A miniszter kiemelte az oktatási együttműködés jelentőségét: évente 150 laoszi hallgató kap lehetőséget magyarországi tanulmányok folytatására, ők hazatérve segíthetik a kétoldalú kapcsolatépítést.

A tárcavezető kitért rá: az idei év azért különleges, mert jelenleg Laosz a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) elnöke, Magyarország pedig az Európai Unió soros elnöke lesz hamarosan. Mindez jó esélyt ad arra, hogy fejlesszék a kapcsolatokat Európa és Délkelet-Ázsia között, ami új lendületet, új energiát hozhat az uniónak – vélekedett.

Magyarország az EU elnökeként együttműködik az ASEAN-nal (videó)

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető megbeszélést folytatott Saleumxay Kommasith laoszi miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel, majd sajtótájékoztatójukon kifejtette: az elmúlt nyolc évben már a tizenötödik alkalommal találkoztak, ami világosan mutatja, milyen jelentőséget tulajdonítanak a kapcsolatépítésnek.   

Ez az együttműködés ráadásul aktuálisabb, mint valaha, ugyanis jelenleg Laosz tölti be a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége elnöki pozícióját, Magyarország pedig nemsokára átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját 

– mutatott rá.   

Elmondta: 

regionális szövetségeik elnökeiként Magyarországnak és Laosznak fontos kötelessége a béke melletti kiállás és az elkötelezettség amellett, hogy a vitákat békés úton, diplomáciai eszközökkel kell rendezni.  

Kiemelte: a diplomácia nem arról szól, hogy csak azokkal tárgyalnak, akikkel mindenben egyetértenek, mert az nem hoz előrelépést.   

A kapcsolatok megszakítása, a kommunikációs csatornák befagyasztása veszélyes és helytelen

– jelentette ki. Hozzátette: a biztonsági kihívásokra csak a tárgyalások jelenthetnek megoldást.   

Azt mondta: 

ezt az álláspontot fogják képviselni az elkövetkező hónapokban. Az ukrajnai háborút és más konfliktusokat tekintve a világban nagyon fontos, hogy az ASEAN és az EU soros elnöke ugyanazt hangoztatja: a megoldás nem a csatatéren, hanem a tárgyalóasztalnál van 

– jelentette ki.

Közölte: a két ország közös kötelessége, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatokat Európa és Délkelet-Ázsia között az elkövetkező hónapokban. Ez komoly európai érdek, hiszen az uniónak új lendületre van szüksége, hogy javítsa a versenyképességét, és ebből a szempontból Délkelet-Ázsia fontos lehet számára – vélekedett.   

Hozzátette: ezért remélhetőleg a laoszi és a magyar elnökség segíti a kapcsolatépítést a két régió között, ami lendületet adhat az európai gazdaságnak.   

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar EU-elnökség alatt szeretnék újraindítani, felgyorsítani a szabadkereskedelmi tárgyalásokat az EU és olyan délkelet-ázsiai országok között, mint Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld.  

A miniszter a kétoldalú kapcsolatokat illetően kifejtette: Laoszban nagyon sikeresek a magyar mezőgazdasági és vízgazdálkodási vállalatok, beruházásaikkal hozzájárulnak az élelmiszerbiztonság növeléséhez, a mezőgazdaság modernizálásához és az ivóvízellátottság fejlesztéséhez.   

Pénteken megállapodást írtak alá a vízgazdálkodási együttműködés kiterjesztéséről, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom óriási mértékben növekszik – közölte.   

Megjegyezte: Magyarország 150 laoszi hallgatónak biztosít ösztöndíjat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában