Tárgyalások

2024.06.13. 14:18

Szijjártó: nem lehet összekeverni a törvénytisztelő külföldi vendégmunkásokat az illegális migránsokkal (videó)

Nem lehet összekeverni az illegális migránsokat azokkal, akik rendezett körülmények között utaznak egy másik országba dolgozni, az illegális határátlépés pedig nem emberi jog, hanem bűncselekmény - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Manilában.

MW

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter oldala

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető Enrique Manalo fülöp-szigeteki külügyminiszterrel tárgyalt, majd kifejtette: az illegális migráció tekintetében Magyarország és a Fülöp-szigetek egyetért abban, hogy egy országnak jogában áll eldönteni, kit enged be a területére és kikkel akar együtt élni. Abban is egyetértenek, hogy 

az illegális határátlépés nem emberi jog, hanem bűncselekmény 

- fűzte hozzá. 

Kiemelte: nem lehet összekeverni az illegális migránsokat azokkal, akik rendezett körülmények között utaznak egy másik országba dolgozni, tiszteletben tartva a két ország közötti megállapodásokat. Magyarország megbecsüli azt a több mint tízezer fülöp-szigetekit, aki az országban dolgozik - jelentette ki Szijjártó Péter. 

Elmondta: a Magyarország és a Fülöp-szigetek közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója kiváló alkalmat biztosít a politikai megbeszéléseknek. 

Az egyeztetés ugyanakkor azért is aktuális, mert Magyarország július 1-jén átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját, méghozzá nagy kihívást jelentő körülmények között, hiszen a világ hatalmas biztonsági és gazdasági válsággal nézett szembe az elmúlt időben 

- mutatott rá. 

Közölte: bár a két ország tízezer kilométer távolságra van egymástól, mindkettő esetében hasonló hatással járt ez a válság, és mindkettő abban érdekelt, hogy ismét béke és kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés legyen a világban. Ehhez azonban a nemzetközi politikában óriási változásoknak kell végbe menniük, így vissza kellene térni a kölcsönös tisztelethez. Párbeszéddel és diplomáciával kell megoldani a konfliktusokat a folyamatos ítélkezés és kritizálás helyett - vélekedett. 

A miniszter kitért rá: 

jelenleg Európa nagyon rossz formában van, már két és fél éve háború zajlik a kontinensen, és olyan politikai, ideológiai törekvések vannak, amelyek arra irányulnak, hogy gátolják a keleti-nyugati együttműködést. 

A magyar EU-elnökség arra fog törekedni, hogy javítsa Európa helyzetét, ehhez pedig békére van szükség a kontinensen - fogalmazott. 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a Magyarország és a Fülöp-szigetek közötti együttműködés a legjobb példa arra, hogy milyen sikerrel járhat, ha a keleti-nyugati együttműködés fejlesztésére kerül a hangsúly. A kétoldalú kereskedelmi forgalom már meghaladta a 300 millió dollárt, hiszen Magyarország jelentősen növelte a mezőgazdasági exportját az ázsiai országba - közölte. 

Megjegyezte: 

magyar cégek jelentős vízgazdálkodási beruházásokat is végrehajtanak az országban, hogy mindenki ivóvízhez juthasson, továbbá nukleáris együttműködés is lesz a két ország között. 

Elmondta: 35 fülöp-szigeteki hallgatónak biztosítanak ösztöndíjat. A turizmus is egyre jelentősebb: fülöp-szigeteki turisták több mint 70 ezer vendégéjszakát töltöttek Magyarországon.

Szijjártó Péter: az EU nem moshatja össze a gazdasági és a politikai kérdéseket!

Magyarország ellenzi, hogy az Európai Unió összemossa a gazdasági és a politikai ügyeket a szabadkereskedelmi tárgyalásokon - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Manilában. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel tárgyalt, majd úgy nyilatkozott: mivel Ázsia, annak is különösen a délkeleti része a világ leggyorsabban fejlődő régiói között van, az Európai Uniónak az az érdeke, hogy fejlessze és szorosabbá tegye a kapcsolatait ezzel a térséggel, ahelyett, hogy korlátozásokat vezetne be, például vámok formájában. 

Hangsúlyozta: ezért az, hogy az Európai Bizottság nemrégiben új vámok bevezetéséről döntött fontos iparágak esetében, hatalmas károkat okoz Európának, az európai gazdaságnak. Az uniós testület döntése növeli a munkanélküliség emelkedésének kockázatát - tette hozzá. 

Azt is mondta: ha az unió továbbra is vámokat vezet be és ellehetetleníti a szabadkereskedelmi tárgyalásokat, azzal elvágja Európát a globális együttműködéstől, ami végső soron "gazdasági öngyilkosság" lenne. 

Szijjártó Péter kitért rá: a magyar elnökség gondoskodni fog arról, hogy a szabadkereskedelmi tárgyalások valóban csak a kereskedelemről szóljanak, nem pedig politikai ügyekről. Ha ugyanis az EU ragaszkodik a korábbi megközelítéséhez, akkor "csak önmagunkkal fogunk kereskedni" - fogalmazott. 

A miniszter kijelentette: Magyarország a szabadkereskedelem oldalán áll, annak ugyanis rengeteg előnye van, különösen az olyan nyitott gazdaságú országok számára, mint Magyarország. Ezért a magyar EU-elnökség a vámok bevezetése helyett a szabadkereskedelmi tárgyalások felgyorsítására fog összpontosítani az unió és Ázsia között, különös tekintettel a délkelet-ázsiai országokra - mondta. 

Emlékeztetett: ezek a tárgyalások 2015-ben megrekedtek, mert az Európai Unió a kereskedelemmel nem összefüggő kérdéseket is össze akart vonni a kereskedelmi ügyekkel. Magyarország azonban ellenzi ezt a megközelítést: inkább újra kell kezdeni a szabadkereskedelmi tárgyalásokat az EU és a Fülöp-szigetek között - vélekedett. Hozzátette: a magyar EU-elnökség alatt számos tárgyalási fordulóra sor kerül majd.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában