Elismerések

2024.06.28. 19:55

A közszolgákat és egészségügyi dolgozókat köszöntötték Gyöngyösön

Sebész főorvos, mentőtiszt és ügyeletes orvos, földhivatali osztályvezető és szociális ügyintéző több évtizedes munkáját ismerték el Gyöngyösön. Együtt ünnepeltek a városban az egészségügyi dolgozók és a köz- és kormánytisztviselők.

Tóth Balázs

A közszolgákat és egészségügyi dolgozókat köszöntötték Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A Mátra Művelődési Központban tartották Gyöngyösön a város közszolgálatban dolgozó kormány- és köztisztviselőit, valamint egészségügyben dolgozóit, valamint átadták a Gyöngyös Közszolgálatáért és a Gyöngyös Város Egészségügyéért kitüntetéseket. Páva Anna éneke után dr. Elek Ilona, a Bugát Pál Kórház szemész főorvosa mondott köszöntőt. Fölidézte, hogy 1992 július 1-jén fogadták el a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt. A köztisztviselők és kormánytisztviselők napját 1997. óta ünneplik Magyarországon. 1992. óta pedig július 1. az egészségügyi dolgozók napja is, Semmelweis nap. A főorvos kifejtette, szükség van példaképekre, akiket Gyöngyösön könnyű találni. A 186 éves kórházat az 1808-ban született dr. Horner (Vezekényi) István orvos alapította 1838-ban, a szakember 1835-ben költözött Gyöngyösre. Közreműködött kisdedóvó, tanoda, elemi iskolák létesítésében, a város egyik mozgatórugója volt, 1891-ben hunyt el. Puky Árpád 1877. július 1-jén született Egerben, 1909-ben költözött Egerbe, 1919-ben vállalta el, hogy polgármesterként a romokból felépíti a várost. Létesült bank, tűzoltólaktanya, postapalota, megújult a Szent Bertalan templom, új zsinagóga, tüdőgondozó épült, bevezette a gyerekeknek az ingyenes szem- és fogvizsgálatot, jól felszerelt volt a kórház és az oktatás is sokat javult. A világháború után még helyreállította a rendet, majd szegényen halt meg 1959-ben. Dr. Elek Ilona hangsúlyozta, Vezekényi István és Puky Árpád is itt élt, a mai emberek naponta lépnek nyomukba, próbálják követni példájukat. Hangsúlyozta, az itt lévők mind esküt tesznek, ki a közszolgálat bizalmának megőrzésébe, a tisztességes eljárásra, együttműködésre, ki a hippokratészi esküt teszi le. Mindkét eskü ugyanarról szól, a köz tisztességes szolgálatáról. Puky Árpádtól emberséget, Vezekényi Istvántól az emberek javára való tevékenykedést lehet megtanulni. Idézte Salamon királyt is, aki szerint az igaz a társadalom, az emberi közösség javát szolgálja.

 Dr. Elek Ilona mondott köszöntőt
 Dr. Elek Ilona mondott köszöntőt
Forrás:  Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A beszédet követően előbb a Gyöngyös Közszolgálatáért kitüntetést adták át, amelyet dr. Kiss Rita, a Gyöngyösi Járási Hivatal földhivatali osztályvezetője és Vasasné Kormos Anikó, a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal szociális ügyintézője érdemelt ki.

Dr. Kiss Rita 1994-ben kapott jogi diplomát 2003-ban lett a gyöngyösi körzeti földhivatal ügyintézője, 2006-tól vezetője. Méltatásában kiemelték jó problémamegoldó és konfliktuskezelő képességét, magabiztosságát. Vasané Kormos Anikó tanári és szociálpedagógus diplomát is szerzett, dolgozott Salgótarjánban, 1989-től a Heves megyei Gyermek- és Ifjúságvédő Intézetnél, 1997-től néhány év járási hivatali megszakítással a gyöngyösi városházán. Szakszervezeti vezető is, kiemelkedő munka- és hivatástudattal rendelkezik.

A Gyöngyös Város Egészségügyéért elismerésből általában évente kettőt adományoz az önkormányzat, idén egyet megosztva ítéltek oda. Idén dr. Kovács István, a Bugát Pál Kórház sebész főorvosa, valamint megosztva dr. Franczia Tamás, a volt központi orvosi ügyelet egykori orvosszakmai vezetője, illetve Meggyes Zsolt, az Országos Mentőszolgálat mentőápolója kapta.

Dr. Kovács István Szegeden szerzett általános orvosi diplomát, utána került a Bugát Pál Kórházba. Sebész szakvizsgát tett, de phlebológiai szakrendelést is vezet. Pontos munka, szakmai tudás, alázat, hivatásszeretet, lelkiismeret, empátia jellemzi, hűséges a kórházhoz, a Magyar Orvosi Kamara helyi szervezetének elnöke, családtagjai is orvosok.

Dr. Franczia Tamás 2008-ban szerezte orvosi diplomáját Debrecenben, háziorvosi, és foglalkozás egészségügyi szakvizsgát tett, négy község, háziorvosa, mellette ügyelt a gyöngyösi központi ügyeleten. 2019-ben felkérték az azt működtető cég szakmai vezetésére, amit 2023. szeptember 30-ig látott el. Azóta is részt vesz az ügyeletben, megyei és országos szakfelügyelő is.

Meggyes Zsolt 1985-ben Gödöllőn lett mentőápoló, 1995-ben kapott mentőtiszti diplomát. 2002-ben költözött Gyöngyösre, esetkocsi egységvezető, bravúros mentések, gyors és szakszerű segítség, kedvesség, határozottság jellemzi. Dolgozik a Bugát Pál Kórház sürgősségi ellátásában és a visontai erőmű üzemi mentőszolgálatnál is.

Hiesz György polgármester pohárköszöntőjében kiemelte, az itt jelen lévő két szakma millió szállal összekötődik, a közt, az embereket szolgálják. Az egyik megmenti a lelkeket, testeket, megőrzi az egészséget, a másik a hitet, hogy lehet normálisan ügyet intézni, korrupciómentesen, ez ritka kincs, hangsúlyozta. Kifejtette, nem könnyű egyik ágazat képviselőinek sem átszervezések, átalakulások zajlanak, minden tisztelete az övék. Szerinte az a normális, hogy újra együtt ünnepelhetnek, méltó helyszínen. Kiemelte, a díjak odaítélésben egyöntetű volt a testület véleménye, nem politika mentén születtek a döntések. Jó, hogy a felterjesztők észrevették azokat, akik méltók az elismerésre, a politikusok pedig akceptálták. Hiesz György szerint a város ugyan elvesztette oktatásra, egészségügyre gyakorolt hatását, az igazgatási rendszer átalakult, de azt érezték, van közük az emberekhez, akik oktatnak, beteget ápolnak, segítik a mindennapokat, a becsüljék meg őket. Méltatta a mentőtiszteket, akikről nem látni, milyen küzdelem van mögöttük, s ez nem érződik a munkában. Teljesítenek a covid idején, az ügyeleti rendszer átalakítása után is. Franczia Tamás akkor segített, amikor se pénz, se orvos nem volt az ügyeletre, de megszervezte és nagyszerűen működött, empatikusan állt hozzá. A főorvos a kitartó korosztályból származik, nem ment külföldre sem ő, sem gyermeke. A köztisztviselőkkel, kormánytisztviselőkkel vannak közös ügyek, beruházások, nem győzik megköszönni az együttműködést. Kiemelte, sok olyan kolléganője van a szociális területen, aki ténylegesen tudja segíteni az embereket úgy, hogy az ügy mögött látja, akiért harcolni kell. Vasasné Kormos Anikó egyénileg küzd, adományt gyűjt, megy a dolgok után, szakszervezetisként harcol azokért, akik megválasztották.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában