Közlemény

3 órája

Az EVAT-nál történt változásokat bírálja a CKE

A Civil Közéleti Egyesület bírálta az EVAT Zrt. vezetésével kapcsolatban hozott döntéseket. Megfogalmaztak néhány észrevételt is az egri közgyűlés működéséről.

Heol.hu

Dr. Bánhidy Péter az EVAT új vezetője

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Néhány perc alatt durvábban tért vissza Egerbe a NER, mint Habis László idején. A választók akaratát figyelmen kívül hagyva máris elkezdte kiépíteni önkényes rendszerét városunkban a Fidesz – írta közleményben a CKE azaz a Civil Közéleti Egyesület, mely Mirkóczki Ádám korábbi polgármester jelölő szervezete volt a 2024-es önkormányzati választáson Egerben.

„Annak ellenére, hogy a szavazók közel kétharmada nem Vágner Ákos polgármesterre szavazott az idei önkormányzati választásokon máris elkezdte kiépíteni saját hatalmi struktúráját, figyelmen kívül hagyva az ellenzéki képviselők javaslatait az alakuló ülésen. Ennek legeklatánsabb példája a polgármester által előterjesztett vagyonrendelet olyan formában történő módosítása, amely eltörölte a városi cégvezetők kinevezéséhez szükséges pályáztatási eljárást, melyet korábban a rendelet kötelezően előírt. Újabb politikai kinevezettek cégvezetői pozíciókba ültetése várható, mely megakadályozása érdekében egyesületünk önkormányzati képviselője módosító indítványt nyújtott be, hogy kerüljön vissza a rendeletbe minden esetben a pályáztatási eljárás. Az indítványt érdemi indoklás nélkül a polgármester a fideszes képviselőkkel leszavaztatta, mondván a javaslatot a jogi csapattal kellene megvizsgáltatni. Ezek szerint a polgármester nem bízik sem a jegyzőben, sem a hivatal jogi irodájában, hiszen, ha akarta volna, ők azonnal tudtak volna állásfoglalást adni arról, hogy beépíthető-e a rendeletbe az, ami korábban is benne volt. Indítványoztuk továbbá azt is, hogy politikai párt tagja ne lehessen önkormányzati cég vezetője, hiszen a polgármester a kampány alatt folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy nem politikai, hanem szakmai alapú döntések fognak születni. Javaslatunkat szintén leszavaztatta a polgármester a fideszes többséggel. Ezek szerint a szakmaiság csak egy üres kampányszlogen volt” – részletezte véleményét a CKE.

Emellett arról is írtak, hogy szerintük a fideszes képviselők nem alkotnak önálló véleményt, nincs mérlegelési lehetőségük az ülésen tapasztaltak szerint.

„A 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő EVAT Zrt. szervezeti struktúráját érintő nyilvánosságot kizáró döntésekkel sem értünk egyet. A Fidesz szokásához híven zárt ülésen tárgyaltatta a céget érintő változásokat. Minimum elvárás lett volna, hogy a több mint kétmilliárdos cégcsoport felügyelőbizottságába az ellenzéknek is adnak lehetőséget tagot delegálni, ugyanis a választás eredménye ezt követelte volna meg, sajnálatos módon nem így történt. Dr. Bánhidy Péter szakmai alapon való vezérigazgatóvá választása is Fidesz következetlenségét és kapkodását mutatja. A Fidesz eddig folyamatosan a polgármesteri hivatalt bírálta szakmaiatlansággal, melynek a vezetője a jegyző. Ha szakmailag nem felelt meg a Fidesznek Dr. Bánhidy Péter jegyzőként, akkor most miért tartja alkalmasnak vezérigazgatónak?” – tették fel a kérdést a közleményben.

Kiemelték, továbbra is Egerért dolgoznak és kérik az itt élőket is, bátran fogalmazzák meg véleményüket a városi közélet ügyeiről. 

 „Eger város vezetésétől a legnagyobb támogatottsággal rendelkező ellenzéki szervezetként elvárjuk, hogy a választási kampányban ígért nyugalmat és békét, a városlakókkal közösen a megfontolt szakmai alapú döntéshozatalra alapozza” – zárták a közleményt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!