Megelőzés

3 órája

Rózsaszín Október: A szűrések fontosságára hívták fel a figyelmet

Az önvizsgálat nagyon fontos, ezt meg kell tanulni, s tanítani a fiatalabbaknak. A Rózsaszín Október ezt hivatott hangsúlyozni.

Molnár Helga

A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete idén is megszervezte a Rózsaszín Október elnevezésű programját. A keddi esemény egy részét a megyeházán tartották. Figyelemfelhívás volt a cél az emlőrák korai felismerése érdekében, s ez már a tizennyolcadik ilyen alkalom volt. Fürné Mosoni Anita, a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete elnöke köszöntötte elsőként a megjelenteket.
– Nagykorú lett a rendezvény, s ezért fontos visszatekinteni. Köszönjük mindenkinek, aki lényegesnek érezték, hogy ez az esemény létrejöjjön és életben maradjon. A mellrák még mindig vezető betegség és halálok a nők körében – emelte ki.

Fürné Mosoni Anita, a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezetének elnöke köszönti a résztvevőket
Fürné Mosoni Anita, a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezetének elnöke köszönti a résztvevőket
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Csuhány Bence, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke saját tapasztalatait idézte fel, mint fogalmazott, többeket végigkísért már ezen az úton, volt amikor sajnálatos lett a végeredmény, de volt sikertörténet is.
– Hiánypótló és nagyon fontos az a küldetés, melyet a liga képvisel, s a betegség miatt nehéz is egyben. A rák nem csak az elszenvedőjét betegíti, hanem a családtagokat is, lelkileg kegyetlenül gyötrő.  Kérem, hogy ugyanilyen elszántsággal képviseljék ezt az ügyet – húzta alá.

Ignácz Balázs főispán is szólt a résztvevőkhöz.
– Önök 18 évesek lettek, én három éve próbálom segíteni a munkájukat. Mindig onnan közelítek, hogyha a közös munka okán egyetlen embernél el tudjuk érni, hogy menjen el szűrővizsgálatra, már megérte. Minden jelenlévőnek jó egészséget kívánok – tette hozzá.

Rozványi Balázs, Magyar Rákellenes Liga elnöke is jelen volt az eseményen. A szűrésekről elmondta, egy friss felmérés résztvevői nyilatkoztak, az emlődaganatos esetek 65 százalékát önvizsgálattal vették észre.
– Ebből két dolog világlik ki. Egyrészt az, hogy az önvizsgálat nagyon fontos, ezt meg kell tanulni, s tanítani a fiatalabbaknak. Ám van egy olyan üzenete is, hogy sokan nem vesznek részt a népegészségügyi szűréseken, ez negyven százalék alatt van – részletezte.

Mint mondta, az emlőrák okát nem ismerik, de vannak olyan faktorok, melyek csökkenthetik a kockázatát.
– S amit szintén hangsúlyozni kell, hogy minden száz emlőrákból kettő a férfiakat érinti. Jellemzően náluk sokkal súlyosabb lefolyású, mert később fedezik fel. Ezt az üzenetet is kell hordozzuk – emelte ki. Végül azt hangsúlyozta, hogy ugyan évről évre nő az emlődaganatok száma, de a halálozások száma nem, azaz a gyógyítás hatásossága növekszik.

A köszöntők után több, a témába vágó előadást hallhattak az érdeklődők. Dr. Sárváry Attila, a Debreceni Egyetem tanszékvezetője az emlőszűrés jelentőségéről, míg dr. Poór Ferenc plasztikai sebész az emlőpótló eljárásokról beszélt. Ezt követően a rózsaszín jelképeket magukhoz véve a jelenlévők a figyelemfelhívás jegyében a megyeházáról a Dobó térre sétáltak. Délután pedig a daganatos betegek gyógyulásáért mutattak be szentmisét a lajosvárosi templomban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában