Időjárás

2024.07.11. 07:56

Ennyit mérhetünk csütörtökön a Tisza-tónál

A Tisza-tónál zivatarok enyhíthetik a kánikulát csütörtökön.

Heol.hu

Zivatarokra (citromsárga színű, egyes fokozatú) és a magas középhőmérsékletre (narancs színű, kettes fokozatú) figyelmeztet a HungaroMet Heves vármegyében.

Mint írják, csütörtökön sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton. A szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Kiemelték, országos hőség van, az átlagosnál jóval melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire - kifejezetten a kisgyermekek és az idősek szervezetére. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, a szervezet egyre jobban elfárad.

Mint arról korábban beszámoltunk, pénteken és szombaton még inkább érezni fogjuk a forróságot Heves vármegyében. Továbbá az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok úlius 11-től Magyarország teljes területére tűzgyújtási tilalmat rendeltek el – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Tisza-tó térsége

Mérsékelt vagy gyenge északkeleti, majd délután változó irányú szél várható. Zápor, zivatar esetén a szél átmenetileg megerősödhet, zivatarral viharossá is válhat. Az esti órákban a szél távolabbi zápor, zivatarból kifújva északnyugat felől megélénkülhet. Főként délelőtt fátyolfelhők szűrik majd a napsütést. Délután az időnkénti fátyolfelhőzet mellett megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 36 fok, a késő esti 29 fok körül alakul. A Tisza-tónál az élő Tisza vizének hőmérséklete 25 fok, írja a HungaroMet.

A hőségriadó alatt locsolóautó járja az utakat Egerben.

Ásványvizet oszt az utasoknak a MÁV-Start a harmadfokú hőségriasztás ideje alatt, július 7-től 12-ig, a Volánbusz pedig munkanapokon a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain.

Az egyre nagyobb hőség miatt az önkormányzat ásványvizet oszt a Dobó téren.

Nem egyszerű úton lenni a nagy hőségben, ezért fontos, hogy tegyünk meg minden óvintézkedést a baj elkerülése végett. A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság adott néhány jó tanácsot, amelyek megtartásával megelőzhetők a balesetek.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!