Időjárás

2024.07.12. 07:37

Riasztást adtak ki több hevesi járásra

Esővel indulhat a pénteki nap Heves vármegye három járásában is.

Heol.hu

A következő járásokra adott ki első fokú, citromsárga színű riasztást a HungaroMet pénteken kora reggel zivatarok kialakulása miatt: 

  • Bélapátfalvai járás
  • Egri járás
  • Füzesabonyi járás

Ezen felül Heves vármegye teljes területére első fokú, ciromsárga színű figyelmeztetés van érvényben zivatarok kialakulása miatt. Mint írják, a déli órákig néhol, délután és kora este elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, nagyobb számossággal az északi országrészben, délen jóval kevesebb zivatar alakulhat ki. A zivatarokat intenzív csapadék (15-25 mm), jégeső (jellemzően 2 cm alatti átmérővel), viharos (~60-80 km/h, egy-egy helyen lokálisan > 80 km/h) szél kísérheti.

Mint arról korábban beszámoltunk, pénteken és szombaton még inkább érezni fogjuk a forróságot Hevesben. A napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat, ezért a HungaroMet kiadta a vörös figyelmeztetést. 

Kiemelték, országos hőség, sőt, nagy területen forróság van, ez pedig tartós stresszt gyakorol mindenkire - kifejezetten a kisgyermekek és az idősek szervezetére. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, a szervezet egyre jobban elfárad.

Továbbá az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok úlius 11-től Magyarország teljes területére tűzgyújtási tilalmat rendeltek el – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A hőségriadó alatt locsolóautó járja az utakat Egerben.

Ásványvizet oszt az utasoknak a MÁV-Start a harmadfokú hőségriasztás ideje alatt, július 7-től 12-ig, a Volánbusz pedig munkanapokon a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain.

Az egyre nagyobb hőség miatt az önkormányzat ásványvizet oszt a Dobó téren.

Nem egyszerű úton lenni a nagy hőségben, ezért fontos, hogy tegyünk meg minden óvintézkedést a baj elkerülése végett. A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság adott néhány jó tanácsot, amelyek megtartásával megelőzhetők a balesetek.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!