Időjárás

2 órája

Több fokkal is 0 Celsius alá csúszott a hőmérséklet a Bükkben

A következő hajnal szintén hideg lehet.

Molnár Helga

Ahogy előre menetelünk az őszben, úgy emelkedik a valószínűsége a keményebb fagyoknak. A napokban nagytérségileg csendes, átlagos időjárás jellemzi régiónkat, így a térség mikroklimatikus alrendszerei autonóm módon érvényesülnek – írja a Mohos-töbör klímáját kutató intézet a közösségi oldalán. Így történt ez a bükk-fennsíki Zsidó-rétre koncentráló kutatás (Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet) centrumterületén, a Mohos-töbörben is.

Bár az inverzió kiépülését éjfél után egy szelesebb periódus zavarta meg, így is mínusz 8 Celsius fok közelébe süllyedt a 2 méteren rögzített léghőmérséklet a Mohos-töböralj térségében. Ezzel együtt a fennsíki réteken gyakorlatilag kollektíve fagyott. 

A következő hajnal szintén hideg, akár a szombatinál hidegebb is lehet a fennsíkon. Kerékgyártó Róbert és csapata által monitorozott nagy-mezői Vörösmeteor-töbörben szintén csípős, mínusz 6,7 Celsius fokon állt be a szombat reggelen a legalacsonyabb hőmérséklet.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!