Tárgyalás

2022.09.08. 17:21

Covid-tesztek: hamis, vagy nem, ez volt a kérdés a Gyöngyösi Járásbíróság előtt

Tárgyalást tartott szerdán a Gyöngyösi Járásbíróság abban az ügyben, amely hamis koronavírus tesztek árusításaként volt ismert a köztudatban. Egészségügyi termék hamisításának bűntettéről van szó, ezt rója fel a két terheltnek vádiratában a Gyöngyösi Járási Ügyészség. Melegkonyhás büfé, ez a vállalkozó fő tevékenységi köre.

S. S.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az Egri Törvényszék sajtószóvivője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a bíróság egy tanút hallgatott meg szerdán. Hoszné dr. Nagy Tímea bíró közlése szerint a tárgyaláson felvetődött további bizonyítási indítvány, jelesül - a külföldi illetékesektől - szakértői vélemény beszerzése a vádiratban szereplő tesztekről. Ezzel az indítvánnyal mind az ügyészség, mind a vádlott és védője egyetértett, így az elsőfokon eljáró bíróság a tárgyalást elnapolta, s új határnapot az iratok beérkezését követően tűz majd ki.

Amint azt korábban portálunk a vádemelést követően megírta: az elsőrendű terhelt egyéni vállalkozó, és melegkonyhás büfé a fő tevékenységi köre. Az egyéni vállalkozói tevékenységi kört 2020. március 25. napjával egyéb gyógyászati termék és gyógyászati segédeszköz kiskereskedelmére is bejegyeztette A szándékában állt ugyanis az új világjárványt okozó koronavírus vizsgálatára szolgáló teszt beszerzése és eladása.

A másik vádlott cselekvőségével kapcsolatban az ügyészség azt állítja, hogy ő e-mailben vette fel a kapcsolatot egy kínai céget képviselő személlyel. Vele az elektronikus levelezés során megállapodott, hogy a cég által gyártott COVID-19 teszteket vásárol. A terhelt 2000 darab kínai gyorstesztet rendelt meg Magyarországon történő értékesítési céllal és azok forgalmazása érdekében internetes oldalakon hirdetést adott fel.  A teszt ára 8 800 forint volt, melyhez az elsőrendű vádlott biztosította a számlázási lehetőséget a nevén lévő egyéni vállalkozás jóvoltából. 

Az említett gyorstesztek forgalmazása érdekében internetes oldalakon az elsőrendű terhelt is hirdetést adott fel COVID-19 Koronavírus gyorsteszt megnevezéssel. Online értékesítés keretében azonban nem tett eleget forgalmazói kötelezettségének, és a kereskedelem során olyan tulajdonságokkal látta el a terméket, melyre az nem rendelkezett megfelelőséget igazoló úgynevezett EK tanúsítvánnyal. Az általa mellékelt CE megjelölésű tanúsítvány nem volt a termékhez köthető, a megfelelőség igazolására nem volt alkalmas, közölte Hoszné dr. Nagy Tímea. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában