Tárgyalótermi nagyüzem

2024.09.11. 11:23

Emberölés kísérlete, halálos gázolás, súlyos testi sértés, garázdaság ügyekben ítélkeznek

Több érdeklődésre számottartó büntetőper volt, illetve lesz ezen a héten vármegyénk bíróságain Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint. A törvényszék például emberölés büntetének kísérlete, illetve életveszélyt okozó testi sértés ügyekben is tárgyal.

Sike Sándor

Az Egri Törvényszék is sok ügyet tárgyal a héten

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Heves Vármegyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt emelt vádat S. J. ellen. A váddokumentum szerint a vádlott távoli ismerőse az elsőrendű sértettnek. Közös ismerősük pedig – az ügyben tanú – korábban  évekig a sértett élettársa volt. Szakításukat követően új párja a büntetőper terheltje lett. A nő miatt a két férfi nem szívlelte egymást, konfliktusban álltak, ellenszenvet éreztek egymás iránt – rögzíti a vádirat. 

A sértett otthonában együtt italozott a másodrendű sértettel, amikor is a vádlott és a tanú megjelentek. Nem egyszerű megjelenés volt ez, ugyanis S. J. egy másfél méter hosszú vascsővel és „Megöllek!” felkiáltással érkezett, és azon nyomban bántalmazta is – előbb az első- majd a másodrendű – sértettet. A volt élettárs 8 napon túl, míg a másik sértett 8 napon belül  gyógyuló sérülést szenvedett el.  

Szintén az Egri Törvényszék jár el elsőfokon fiatalkorú G. D. I. büntetőperében. Ellene életveszélyt okozó testi  sértés bűntette miatt emeltek vádat. Az ügy lényege: a fiatalkorú az esti órákban, egy szórakozó hely előtti közterületen szóváltásba  keveredett a sértettel, aki a konfliktus közben egy üres üdítős üveggel fejen ütötte a  vádlottat. Az ütés hatására a vádlott 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.  Távozása előtt a vádlott kijelentette, hogy visszajön, és megöli a sértettet.  

A visszajövésre vonatozó ígéret betartása a fiatalkorú több rokona kíséretében valósult meg, a megölésről szóló pedig úgy, hogy a fiatalkorú hátulról, észrevétlenül, futva megközelítette a saját társaságával beszélgető sértettet,  és egy kalapácsszerű eszközzel egyszer, nagy erővel fejen ütötte. Az ütés  következtében a sértett rövid időn belül összeesett. Ezt észlelve a vádlott az újabb  ütésre emelt kezét leengedte, és rokonaival együtt távozott a helyszínről.

Az ütés következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett el.  A maradandó fogyatékossággal gyógyult koponyasérülések közvetett életveszélyes  állapotot okoztak – állapítja meg a vádirat az igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján.  

Beindult az ítélkezési szünet utáni "nagyüzem" a járásbíróságokon is. Az Egri Járásbíróság például közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt tart előkészítő ülést. 

A vád szerint S. R. vádlott agresszív viselkedése miatt rendőrjárőrt és mentőt hívtak rokonai. A  kiérkező rendőrök az ittas állapotban lévő terheltet közterületen igazoltatták,  azonban a korábban bevett nyugtató és alkohol hatása miatt a vádlott zavartan és agresszíven viselkedett.  

A vádlotthoz kiérkező mentőápoló a terheltet a mentőautóban a biztonsági  övvel rögzítette, a vádlott ökölbe szorította a kezét és a sértett feje irányába ütött, azonban az ápoló a bal karját a feje elé emelte, ezért két alkalommal az alkart érték az ütések. A sértett – aki közfeladatot ellátó személynek minősül – a bántalmazás következtében  elszenvedett sérülései 8 napon belül gyógyultak. 

Ugyancsak az Egri Járásbíróság és szintén előkészítő ülésen foglalkozik B. J. és társai tettével, akik ellen súlyos testi sértés és más bűncselekmény miatt emeltek vádat.

A vádlottak közül a másodrendű terhelt és a partnere egy keresztelő ünnepségen vettek részt. A túlzott mértékben ittas állapotban lévő  vádlottat a vendéglátójuk –  az elsőrendű sértett – felszólította a távozásra. A sértett és rokonai egyébként a felszólítást követően egy ismerősük házához indultak, azonban a ház előtti közterületen megjelent egy  gépkocsival az első-, és a harmadrendű vádlott, akikhez csatlakozott a helyszínen csatlakozott a másodrendű terhelt is.  

Szóváltást provokáltak ki a vádlottak a sértettel, majd a korábban távozásra felszólított vádlott egy 50 centiméter hosszúságú vascsövet kapott elő, mellyel arcon ütötte a sértettet, aki ennek  következtében súlyos sérüléseket szenvedett. 

Beszállt a bántalmazásba a másik két "úriember" is: kézzel, testszerte több alkalommal megütötték a sértettet, majd mindhárom vádlott kézzel ütlegelte a megtámadott segítségére siető másodrendű sértettet. Földre is került a segítő, ahol őt a vádlottak rugdosták. A földre vitt ember az őt ért  támadással szemben védekezni nem tudott, ennek ellenére a bántalmazás  következtében nem szenvedett sérülést.

A vádlottak cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat,  megbotránkozást váltson ki. Ezt is rögzíti a vádirat. 

Tárgyalás lesz viszont a Hatvani Járásbíróságon Cs. Cs. vádlott ügyében. Ellene halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége a vád. A vádirat szerint egy parkolóban tartózkodott az általa vezetett személygépjárművel, amellyel  hátramenetben kívánt elindulni.  

A sértett gyalogosan közlekedve megállt a gépjármű bal hátsó sarokrésze mögött,  attól egy méternyire, azzal a szándékkal, hogy áttérjen az úttesten a túloldalra. A vádlott  megkezdte a tolatást, ám a járműve bal hátsó részével elütötte az átkelésre várakozó sértettet, aki ennek következtében a földre esett. 

A baleset következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést  szenvedett el, amely következtében a kórházban elhunyt – áll a vádiratban.  
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!