Emberölés kísérlete

2024.09.15. 09:30

Vascsővel ütött a vádlott

Az Egri Törvényszék tárgyalást tartott – és azon szakértőt hallgatott meg – az S. J. ellen folyamatban lévő büntetőperben. A vascsővel hadakozót a Heves Vármegyei Főügyészség emberölés kísérletének bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével vádolja.

Sike Sándor

A törvényszék sajtószóvivője, Hoszné dr. Nagy Tímea bíró portálunk érdeklődésére elmondta: az ügyész indítványára az elsőfokon eljáró bíróság – a perbeszédek megtartása érdekében – az ülést elnapolta, s az új határnapot is kitűzte október 28-ra.

Angry,Man
Vascsővel támadt haragosára a férfi
Vascsővel támadt haragosára a férfi (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

A váddokumentum szerint a terhelt távoli ismerőse, de inkább "haragosa" volt az elsőrendű sértettnek. Ez a nem szeretik egymást viszony közös ismerősük – az ügyben tanúként szereplő hölgy – miatt alakult ki, aki korábban  évekig a sértett élettársa volt. Szakításukat követően aztán az új párja hamarosan ennek a büntetőpernek a terheltje lett. 

A nő miatt a két férfi nem szívlelte egymást, konfliktusban álltak, ellenszenvet éreztek egymás iránt

 – rögzíti a vádirat. 

A volt élettárs, a sértett együtt italozott az otthonában a másodrendű sértettel, amikor is a vádlott és a tanú megjelentek. Nem egyszerű megjelenés volt ez, ugyanis S. J. belépve a szobába egy másfél méter hosszú vascsővel és „Megöllek!” felkiáltással azon nyomban neki is esett – előbb az első- majd a másodrendű – sértetteknek. A volt élettárs nyolc napon túl, míg a másik sértett azon napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el.  

Akár 15 év is kiszabható a kísérletért is

Az emberölés bűntettének megítéléséről a Btk. a 160. paragrafusában rendelkezik. Maga a meghatározás így szól: 

Aki mást megöl, bűntett miatt öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Minősített esetekben viszont a büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet. A Btk. a büntetés mértéke tekintetében nem tesz különbséget befejezett cselekmény és kísérlet között. Elméletileg tehát emberölés kísérletéért is ki lehet szabni a legsúlyosabb büntetést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!