Felújítás

2019.04.11. 11:30

Rendbe rakták a mezőtárkányi zsidó temetőt

A hatvankét éve a fővárosban élő Dénes Lászlónak három rokona nyugszik a mezőtárkányi zsidó temetőben. Az ő – általa szerénynek nevezett – anyagi támogatása, valamint a helybeliek odaadó hozzáállása kellett, élükön Pásztor István alpolgármesterrel ahhoz, hogy az elhanyagolt sírkertet rendbe tegyék.

Sike Sándor

A Heol munkatársait a település alpolgármestere, Pásztor István kalauzolja el a falu szélén található zsidó temetőhöz. Bár a bejáratig még gizgazos ösvényen vezet az utunk, a kegyhely nagyon szép új kőkerítése már messziről felhívja magára a figyelmet. Miközben közeledünk, a szélső ház megbontott drótkerítése szúr szemet. Kiderül, hogy azon a portán jártak át az építők, cserében a kivitelező a kerítést felújítja majd. Szó szót követ, s hamar eljutunk a rekonstrukció útján megtett első lépések megismeréséig.

– Még 2017 februárját írtuk, mikor Nyeste Sándor volt képviselőtársammal beszélgetve szóba jött a községünkben lévő zsidó temető állapota – mondja kalauzunk. – Ő maga is szeretett volna korábban tenni a temetőért. Egyeztettem Tóthné Szabó Anita polgármester asszonnyal, s májusában felvettem a kapcsolatot a MAZSIHISZ illetékesével, Tamás Péterrel, aki támogatásáról biztosított.

Az alpolgármester kifejti azt is, a MAZSIHISZ anyagi segítségével és megbízásukból, szakemberekkel olyan állapotba hozták a sírkertet 2017 júliusában, hogy a megmaradt és földre dőlt síremlékek stabilan álltak. A helyhatóság pedig anyagi lehetőségeihez mérten gondozza, igyekszik megóvni. Azonban szerették volna a temetőt is körbekeríteni.

A temetőt két éve állították helyre, idén kőkerítést kapott – mutatja Pásztor István Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

– Felvettem a kapcsolatot dr. Nagy Andorral, országunk izraeli nagykövetével is – mondja az alpolgármester. – Ő dr. Latorcai Csabát tájékoztatta a terveinkről. A helyettes államtitkár a céljainkat példaértékűnek tartotta és felvetette, hogy 2018-ban pályázatok jelennek meg, figyeljük azokat. Természetesen így is tettek és a pályázatot, ami a magyarországi zsidó sírkertek megmentése, másrészt pedig – korábban zsidó temetőként használt területeken – emlékezést szolgáló beruházások megvalósulása érdekében írtak ki, határidőre benyújtottuk. – A temető helyreállítása után szeretnénk rendhagyó történelemórával egybekötött foglalkozásokat tartani, melyek helyszíne a zsidó temető, tematikája a hazai és a mezőtárkányi zsidóság története – közli az alpolgármester.

A Budapesten élő Dénes Lászlót telefonon érjük el. Ő az, aki a pályázat megírásának költségeit állta. Elmondása szerint az édesapja körzeti villanyszerelő volt a faluban, 1957-ig élt Mezőtárkányban. Ő villamosította a községet és a környező falvakat. A dédapja fekszik a temetőben. – Mikor lejártunk a temetőbe, még nagyon fiatal voltam, de már akkor is nagyon elhanyagolt, csupa gaz volt – emlékezik Dénes László. – A szomszéd telkén jártunk át, a tyúkólon keresztül. Minden tiszteletem az önkormányzaté, hogy vállalta a sírkert helyreállítását. Le a kalappal Pásztor úr előtt is.

A 62 éve Budapesten élő – egykori mezőtárkányi kisfiú – megemlíti, hogy három közeli rokonán túl egy lelőtt amerikai pilóta sírhelye is e temetőben található. Az édesapja mutatta meg neki. Hogy melyik is az, arra már nem emlékszik.

Így nyerték el a hárommilliót

A döntéshozatal előtt kétszer szemlézte a temetőt Smil Sz. Szabo rabbi, az Alapítvány az Európai Zsidó Temetők Megóvásáért szervezet magyarországi képviselője, valamint egy alkalommal a MAZSIHISZ-tól Tamás Péter úr, aki elismerően nyilatkozott a temető állapotáról, gondozásáról – idézi fel a felújításhoz vezető út legfontosabb momentumait az alpolgármester, aki hozzáteszi: nagy örömükre az értesítés is megérkezett arról, hogy a zsidó temetők rekonstrukciós programja témában, a pályázati döntésben megküldött tevékenységi kikötésekkel hárommillió forint vissza nem térítendő költségvetési támogatást nyújt. A támogatási szerződést Szabó György kuratóriumi elnök és Tóthné Szabó Anita polgármester írta alá. A kivitelező, a Jászbeton Kft. kiválasztása után a terület kimérése következett, majd a munka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában