Apró cukiság

2023.08.05. 18:35

A szőlők szolid szólósa, a parlagi pityer a Bükki Nemzeti Parkban is hallatja hangját

A jellegzetes hangú parlagi pityert ritkán, de megfigyelhetjük például homokos területek és szőlősök közelében.

Fekete-Vadászi Erika

Forrás: BNPI

A szőlők szolid szólósáról, a parlagi pityerről adtak tájékoztatást a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai a Facebook-oldalukon. 

– Elsősorban a szárazabb sík- és dombvidékeinken találkozhatunk a fakó tollruhát viselő parlagi pityerrel. Az olyan nyílt területeket kedveli, ahol a növényzet nem nő túl magasra, így megtalálható löszhátakon, homokos területeken, parlagokon, de akár szántóföldek közelében és szőlősökben is. Ennek ellenére mégsem nevezhetjük gyakori fajnak – ismertették. 

Egyszerű, barnás színezetével könnyen beleolvad a kopár talajfelszínbe, s ha meglapul, szinte észre sem lehet venni. Rendszerint magasra repülve felénekel, de az is előfordul, hogy egy-egy jól látható helyre ül ki, például egy oszlop tetejére, és onnan dalol. 

Bodzás János Sándor, a BNPI Nyugat-Bükki Tájegység természetvédelmi őre kapta lencsevégre a madarat, aki amikor meglátta, hogy fotózzák, úgy tett, mint aki mutatni akar valamit. 

Egyszerű, szakaszosan ismételgetett, csengő dallamú hangja nagyon jellegzetes, itt meghallgatható.

 A parlagi pityer Magyarországon védett, természetvédelmi értéke ötvenezer forint, emelte ki a BNPI.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában