Komplex Alapprogram

2023.10.17. 15:49

Eredményesebbé teszi az oktatást az egri egyetem által fejlesztett Komplex Alapprogram

Az egri egyetem által fejlesztett Komplex Alapprogram segíti a diákok és a pedagógusok munkáját és általa komoly tudástár jött létre, melyet országszerte bármely intézmény alkalmazhat.

Hornyák Réka

Az Örökös Élménysuli címeket is átadták az eseményen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Tanúsítványátadási ünnepséget tartott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a Komplex Alapprogramon belül az Élménysuli cím- és a KAPOCS-iskolahálózat tagjainak a Líceum Kápolnájában. A kedd délelőtti eseményen azon iskolák kaptak díjat, melyek kitűnően alkalmazzák évek óta az egyetem által kialakított Komplex Alapprogramot. 

A KAPOCS-iskolahálózat célja, hogy összefogja a Komplex Alapprogramot megvalósító intézményeket, és szakmai fórumot biztosítson a program sikeres megvalósítása és fejlődése érdekében. Ez az iskolahálózat évről évre bővül, ami azt jelenti, hogy egyre több iskola szeretné a tanulást és a tanítást is élménnyé tenni a diákjaik és pedagógusaik számára. 

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 2014-ben kapott felkérést a Köznevelésért Felelős Államtitkárságtól arra, hogy fejlesszen ki egy programot, amelyet az iskolák alkalmazhatnak a saját fejlesztésükre. Ennek a kezdetleges munkacsoportnak dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egyetem rektora volt a vezetője és kollégáival együtt szívükön viselték - és viselik azóta is - a program eredményességét, hangzott el az eseményen. 

Fellépés is színesítette a rendezvényt 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Egy idézet lebegett a szemünk előtt, mégpedig Szent-Györgyi Alberttől az, hogy olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája. Ez határozta meg a munkánkat. Tudtuk, hogy ezzel a programmal eredményesebbé és könnyebbé tehetjük majd sok intézmény munkáját és tanáraik, diákjaik életét. Olyan tevékenységeket hoztunk létre, melyek a diákok érzelmeire és személyiségére hatnak, egyúttal pedig a pedagógusokat is megmozgatják. Az volt a célunk, hogy mind a két fél máshonnan közelítse meg az addigi rutint – mesélt a komplex alapprogram lényegéről az egri egyetem rektora. 

A programmal az volt a céljuk, hogy olyan módszereket hozzanak létre, melyek által a diákok megtanulnak gondolkodni, nem pedig csak magolnak. 

– Az a módszer, ahogyan a diákokhoz fordulunk, meghatározza a tanítás eredményét. Én magam is tudom ezt, hiszen biológia és földrajz szakos tanárként többször is alkalmaztam új módszereket a tanításom során. Nem mindegy az, hogy a pedagógus csak kiadja a feladatot és leül az asztalhoz vagy aktívan részt vesz a diákok feladatmegoldásában. A lényeg az, hogy a program által boldog gyerekek és boldog tanárok legyenek jelen az iskolákban – emelte ki dr. Paktókné dr. Tari Ilona.

Okleveleket is kiosztottak
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A rektor megnyitója után előadást tartott Szlama Tiborné, a Domoszlói III. András Általános Iskola Kisnánai Szent Imre Tagintézmény igazgatója és Szolnokiné Sóti Erzsébet, a Monori Ady Úti Általános Iskola tanítója is. Mindkét intézmény tagja és felhasználója a Komplex Alapprogramnak. 

Az eseményen a  KAPOCS-iskolahálózat tanúsítványait, az Élménysuli díjakat és az Örökös Élménysuli címet az egyetem rektora és Dr. Révész László, a Pedagógusképző Központ főigazgatója adták át. 

A Komplex Alapprogram 2018-ban készült el és azóta több, mint 500 iskolai intézményben vezették be országszerte. Az évek alatt továbbá több, mint 10 ezer tanárt képeztek és több mint 100 ezer diákot oktattak ezzel a programmal. Minden évben indul képzés tanárok számára és ezeken több ezer tanár szokott részt venni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában