Árhullám

2023.12.29. 17:07

Január elején tetőzik a Tisza Kiskörénél

Közeledik a tiszai árhullám a folyó Heves vármegyei szakaszához.

Tóth Balázs

Árvízi készültség van a Tiszán

Forrás: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság - Kötivizig/Facebook

A Tisza áradása miatt péntek reggel 6 órától ismét árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a folyó mentén Kiskörétől Dobáig, illetve Fegyvernekig terjedő védvonalszakaszon.

A Tisza árhulláma Vásárosnaményban csütörtökön késő délután tetőzött 453 centiméterel, jelenleg Záhony térségében tetőzik. A Tisza Tokajtól lefelé árad, Szolnokon várhatóan a hétvégén éri el az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet (650 centimétert). A vásárosnaményi tetőzés értékéből készített előrejelzések alapján a jelenleg levonuló árhullám Kisköre-alsónál várhatóan 645 plusz-mínusz 15 centiméterrel tetőzik január 3-4. között (most 618), míg Szolnokon 660 -nal január 4. és 5. között. A Zagyva és a Tarna ezzel szemben ütemesen apad, a Tarna után a Zagyva mentén is megszűnt az árvízvédelmi készültség.

Az igazgatóság működési területén már csak első fokú belvízvédelmi készültség fenntartása indokolt a kiskörei és a jászkiséri szakaszokon is. A belvízzel borított terület nagysága 7550 hektárt tett ki. Az ÉVIZIG-hez tartozó Laskó-csincsei területen másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában