A jövő generációja

2024.03.07. 18:01

Veterán autók és boschos bemutató is volt a pályaorientációs napon az IQ-Pontban

Több mint 10 éve minden tavasszal megrendezi az iskola a szakmai napot, ahol a diákok pályaorientációs programokon vehetnek részt. Az IQ-Pont Középiskolában hiszik azt, hogy a siker a legmotiválóbb tényező egy diák számára, ezért tesznek azért, hogy minél több sikerélményben legyen részük.

Hornyák Réka

Szakmai-Tudományos-Kulturális Diáknapot tartottak az egri IQ-Pont Középiskolában, március hetedikén, csütörtökön. Az iskola több mint 15 éve vonja be a diákokat a szakmai, tudományos, kulturális életbe, a pályaorientációs nap megrendezésével, annak érdekében, hogy segítsék őket életútjuk megtalálásában. 

pályaorientációs nap, IQ
Veterán autók és boschos bemutató is volt a pályaorientációs napon az IQ-Pontban
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A pályaorientációs napon az iskolában előadást tartott a jövőbeli lehetőségekről Vas Róbert, a Bosch cégcsoport munkatársa, aki hangsúlyozta a folyamatos tanulás, képzések, illetve a nyelvtanulás jelentőségét, valamint kitért arra, hogy milyen képzéseken vehetnek részt a diákok és milyen munkákat tölthetnek majd be. 

A tanulók továbbá megismerkedhettek a Miskolci Rendvédelmi Technikummal és az óvodapedagógus képzéssel és bemutatkozott az Egri Civil Közösségek Háza is. A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűn- és kábítószermegelőzési előadást, valamint rendőrségi kutyás bemutató tartott a fiataloknak, a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesület pedig veteránautó kiállítással és előadással érkezett az iskolába. 

Pályaorientációs nap, rendőrségi kutyás bemutatós az IQ-Pont Középiskolában.
Pályaorientációs nap, rendőrségi kutyás bemutatós az IQ-Pont Középiskolában.
Forrás:  Beküldött fotó

Tartalmas pályaorientációs nap az IQ-Pont Középiskolában

Kósa István, magyar-történelem szakos szaktanár elmondta portálunknak, hogy a program célja többek között az, hogy a tanulókat bevonják a kulturális életbe, hogy kötetlenül ismerkedhessenek különböző területekkel, illetve hogy pályaorientációs lehetőségeket mutassanak meg nekik.

- Ezt a napot kifejezetten a diákok számára rendezzük meg minden évben azért, hogy konkrét lehetőségeket mutathassunk meg nekik a jövőjükkel kapcsolatban. Idén nagyon széles palettát sikerült összeállítanunk, képviselteti magát nálunk a Bosch cégcsoport, érkeztek hozzánk veterán járművek, illetve a rendőr főkapitányság munkatársai különböző beszélgetésekkel, előadásokkal és kutyás bemutatóval is készültek a diákoknak. A pályaorientáció mellett itt is igyekszünk kiemelni és megmutatni a nyelvtanulás fontosságát - mesélt a szakmai napról Kósa István, programfelelős. 

Elmondta, hogy a tehetséggondozásra is nagy hangsúlyt fektetnek az iskolában, ezt az is bizonyítja, hogy rendszeresen szerveznek tanulmányi kirándulásokat, illetve különböző tanulmányi versenyekre is készítik folyamatosan a diákokat. Most, a tavaszi időszakban is több tanulmányi kirándulásra viszik a diákokat, így az egri ZF Hungária Kft.-be, a maklári Bosch-ba és a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-be is eljutnak majd. A gyárlátogatások során a tanulók megismerhetik a környék és Európa legjelentősebb cégeinek járműgyártási profilját, illetve a nyelvtanulás előnyeit és fontosságát, valamint a szakma megszerzéséhez is motivációt kaphatnak. 

- Az IQ Tehetségkommandó Programot tavaly decemberben hirdettük meg az iskolában, amire önállóan jelentkezhetnek a diákok. Ez egy olyan gyakorlat-orientált képzést, ami heti két órában segít a tanulóknak felfedezni a bennük rejlő tehetséget. Széles választékkal készülünk nekik, kommunikációs képzéstől kezdve pénzügy ismereti előadásokat is hallgatnak több előadótól. Ez egy komplex képzés, ami fix órarendi keretek között zajlik az iskolában és minden osztályból átlagosan négy-öt-hat tanuló vesz rajta részt, de természetesen mindig bővítjük a létszámot - árulta el a részleteket Kósa István az iskola legújabb programjáról. 

Kiemelte, hogy az iskola tanáraival, illetve a külsős szakemberek segítségével motiválják a diákokat és igyekeznek ráébreszteni őket arra, hogy miben és mennyire tehetségesek valójában. A cél az, hogy minden diáknak a számára legmegfelelőbb pályát találják meg, illetve, hogy segítsék a diákot abban, hogy saját maga találja meg ezt az utat, hogy elindulhasson rajta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában