Kiállítás

2024.06.18. 13:55

Soha többé háborút, üzenték az egri tárlattal

A napokban zárult az egri Civil Közösségek Házában az Ezüstidő Szabadidős Egyesület által szervezett kiállítás, amelyen az I. világháború áldozataira emlékeztek. Minden tárgyi emlék az értelmetlen harcok emlékét idézte.

Barta Katalin

Az első világháború történéseire, áldozataira emlékeztek Egerben, az Ezüstidő Szabadidős Egyesület által szervezett kiállításon, amelyet a Civil Közösségek Házában láthattak az érdeklődők. Száztíz éve gyilkolták meg a trónörökös párt, de a a hadüzenet csak egy hónap múlva történt. Az egyesület alapító elnökét, Fűrész János nyugállományú honvédmérnök főtisztet kérdeztük a Nagy Háborúról és következményeiről, valamint a ma szomszédunkban zajló háborúról.

Soha többé háborút, üzenték az egri tárlattal
Soha többé háborút, üzenték az egri tárlattal
Forrás: Beküldött

– Hogy sikerült a kiállítás? Milyen céllal gyűjtötték össze a kor relikviáit? 
– A 110 éve, a június 28.-i osztrák-magyar hadüzenettel kezdődő I. világháborúra emlékeztünk átfogó tárlatunkkal. A teremben sikerült jól áttekinthetően bemutatni a háború történéseit táblázatokon, fotókon, térképeken. Felkutattunk 18 olyan személyt, akik több korabeli relikviával is rendelkeztek. Az életben maradottak, elesettek után maradt, féltve őrzött családi hagyatékok, vagy a gyűjtők által megőrzött fegyverek, felszerelések, dísztárgyak, dokumentumok beszéltek a kegyetlen évekről.  Bemutattunk puskát, kardot, bajonettet, ivó-evő eszközt, sisakot, s számtalan kiegészítő felszerelést, kitüntetéseket, s az azóta megjelent  könyveket a háborúról. Előkerültek a megsárgult levelek a frontról, imádságos könyvek, katonafotók, a két katonai szövetséget bemutató térképek, harchelyzet vázlatok, obsitok, lőszerekből készült emlékek, és sok, a kort idéző, személyes tárgy. A legfiatalabb kiállító Vaskó-Vasas László, a legidősebb Sóskuti György volt. Az európai harctereken állított emlékművekről több békekerékpáros útján Bagó Sándor  készített fotókat, s videoképes előadást is tartott. Az 1945 után sokat gyalázott hős katonák, nagyapáink, dédapáink emléke előtt akartunk fejet hajtani, emlékezni a testvérekre, vőlegényekre, férjekre, apákra, de azokra az asszonyokra, gyerekekre is, akik a hátországban várták haza őket. Az érdeklődők emlékezettudatába szerettük volna visszaidézni a hős katona fogalmát.

– Melyek voltak az I. világháború legfontosabb jellemzői ?
– A kiegyezés után óriási fejlődés indult be a dualista Magyarországon, amely a háborúval derékba tört. A történelemben vannak ítéletnapok, ilyen volt 1914. június 28-a, a trónörökös Ferenc Ferdinánd meggyilkolása. Ez csupán ürügy volt, nagyhatalmi érdekek akarták kirobbantani a háborút. Egyedül Tisza István magyar miniszterelnök ellenezte hetekig a Szerbia elleni háborút, mert tisztában volt a következményekkel. A Központi Hatalmak  - Osztrák-Magyar Monarchia, Németország, Törökország, Bulgária - és az Antant - Oroszország, Szerbia, Románia, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, USA, s mások - 65 millió katonát mozgósítottak. Kilenc millió ember életét követelték a harcok, megsebesült, fogságba esett, eltűnt további 29 millió személy. Magyarország 3,8 millió katonát küldött a frontra, ebből 660 ezernél több elesett, 745 ezer megsebesült, 735 ezer hadifogságba esett, eltűnt. Vilmos császár elhíresült mondata - "Mire a falevelek lehullanak, otthon lesztek szeretteitek körében, győztesen!" - nem bizonyult igaznak. A világégés 52 hónapig tartott. Az 1914-18 közötti háború az emberiség első, egész világra kiterjedő háborúja volt. Soha korábban ilyen nagyságú térben, ennyi emberrel, ilyen méretű csatákkal, hadseregekkel, ilyen tűzerővel, ennyi földrajzi dimenzióban még nem folyt háború. A következményeit mindenki ismeri: hadirokkantak, sebesültek, hadifoglyok milliói, a polgári lakosság szenvedése, elviselhetetlen anyagi kár. Megroppantak a korábbi elvek, jöttek a világforgató eszmék, a Tanácsköztársaság , majd a trianoni békediktátum. Mindez előre jelezte 19 év fegyverszünet után a II. világháborút,  55 millió halottal. Magyarországot ismét belekényszerítették a második világégésbe, 900 ezer jó magyar halt hősi halált, s 800 ezren kerültek hadifogságba. Aztán jött szocializmus pusztítása.

– Máig hat a trianoni trauma... 
– Az I. világháború 1918. 11. 11. 11.órakor  ért véget...Trianonban 1920. június 4-én országunknak "levágták kezét, lábát". Elvesztettük az ország kétharmadát, népességünk több, mint egyharmada a határon kívülre szorult. Gazdaságilag is katasztrófa volt: a termőföld 60, a faállomány 90, a vasút, az úthálózat, a gyárak közel 60 százaléka került határon túlra. Háborús jóvátétel 50 éven át. A nemzeti vagyon 38 százalékra zsugorodott.

– Szomszédunkban újra háború dúl. Miként vélekedik a tragikus helyzetről?
– Tudjuk, a háborút a politikusok kezdik, s a katonák igyekeznek befejezni. A múlt század 100 éve alatt mintegy száz fegyveres összecsapásban 150 millió ember halt meg. Úgy vélem, a háborús uszítók csak a hatalomra gondolnak, semmiből nem tanulnak. A háborúk természete megváltozott, hol van már az, amikor vonatra ültették a katonákat, s a pöfékelő mozdony sebesen rohant a harctér felé? Szomszédságunkban két szláv nép háborúzik értelmetlenül több, mint két éve. Minden a pénzről, a nyersanyagról, a termőföldről szól, s közben százezrek pusztulnak, hadirokkantak tízezrei, hadifoglyok ezrei mindkét oldalon, szenved a polgári lakosság, lakóépületek, gyárak, iskolák válnak a föld színével egyenlővé. Egy háborúban valaki veszít, valaki győz, s az utóbbi diktál. A megtámadott fél irreális feltételeket támaszt a befejezésre. Nem gondol arra, mi marad így az országából, hányan térnek haza otthonukba, ha lesz még egyáltalán hova hazatérni.  A háború nem videojáték! A NATO Ukrajna oldalán egyre sodródik a háborúba, holott védelmi szövetség, s nem hadviselő fél. Özönlik Ukrajnába a hadianyag, repülők és rakéták orosz területen történő bevetését követelik, európai katonákat akarnak harcba vetni, napirenden van a sorkötelesség, sőt tervek készülnek Oroszország nyugati területének megtámadására. Folyik a lopakodó pszichológiai hadviselés és a kiberháború is. A "ruszofóbia" miatt fennáll az eszkaláció lehetősége. Nekünk elég volt a két világháború pusztítása, mások háborújában nem kívánunk résztvenni semmilyen módon. Az óra ketyeg, minden perc számít. Hazánk érdeke a fegyverszünet utáni tisztes béke. Minél előbb, annál jobb!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában