Vadászat

2024.07.09. 09:58

Az ország legjobbja a 23 éves kiskörei vadőr

A június végén, a Vas vármegyei Chernelházadamonyán, a Répcevölgye 2001 Kft. területén megrendezett Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyének győztese egy 23 éves fiatalember lett. Portálunk számára azonban sokkal érdekesebb egy másik tény: Tomecz Nándor kiskörei vadőrként dolgozik, s a megmérettetésen szűkebb pátriánkat képviselte, miután megnyerte a Füzesabonyban rendezett vármegyei versenyt.

Sike Sándor

Tomecz Nándort kérdeztük az eredmény hátteréről, aki mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre nagyobb jelentősége van ennek a jó egy évtizede indult kezdeményezésnek. Egyre komolyabban veszik országszerte azt a tényt, hogy a tudás összemérése felkészülésre sarkall, s a felkészülés a mindennapi munka, pontosabban hivatás jobb végzését eredményezi.

Az ország legjobbja a 23 éves kiskörei vadőr
Az ország legjobbja a 23 éves kiskörei vadőr
Forrás: Beküldött

Nándor egyébként úgy tudja – és ezt jól tudja, amit Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves vármegyei szervezetének titkára is megerősített – hogy ő az első szűkebb pátriánkból, akinek sikerült győztesként végezni a szakmai megmérettetésen. Kérdésünkre, amiben azt firtattuk, hogy milyen okokból találta meg, vagy találta ő meg ezt a hivatást a friss "aranyérmes" a családi hátteret említette. Már a nagyapja is vadász volt, az édesapja pedig még most is hivatásos vadász nem is messze az ő általa felügyelt kiskörei területtől.

Úgy fogalmazott, hogy már kisgyerekként megszületett benne az elhatározás, hogy folytatja mindazt, amit felmenői elkezdtek és hivatásos vadász lesz. Jelenleg vadőrként dolgozik, ami rendkívül felelősségteljes feladat. Egyebek között meg kell teremteni azt az egyensúlyt és jó viszonyt, ami a vadászok és a területek gazdái között elengedhetetlen. Elsősorban a vadkárok elhárítása ügyében van szükség a kölcsönös együtttevékenykedésre.

Hivatásos vadásszá nem a fizetés miatt válik az ember, ez egy olyan elhivatottság, aminek csak az tud megfelelni, akinek valóban szívügye ez a tevékenység. Ha valaki a pénzért fog bele, elkötelezettség nélkül, pár hónap után abba is hagyja 

– vélekedett a 2024-es esztendő megmérettetésének a legjobbja.

Tomecz Nándortól megtudtuk azt is, hogy a szakma alapjait Csongrádon, az Alföldi ASzC Bársony István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban sajátította el, ahol is 2021-ben végzett. Huszonhárom évesen természetesen komoly továbbtanulási tervei vannak, de bármilyen és bármennyi diplomát is szerezzen, ezt a munkáját nem szeretné feladni.

Kicsit beszéltünk még a versenyről is, aminek jelentőségét mutatja, hogy személyesen kisérte figyelemmel azt és a megnyitóünnepségen felszólalt dr. Jámbor László, az OMVSZK elnöke, Agyaki Gábor országos hivatásos vadász alelnök, a kamara idei versenyt szervező területi szervezetének elnöke, Gagyi István, valamint hivatásos vadász alelnöke, Bodorics Pál, aki egyben a házigazda Répcevölgye 2001 Kft. vezetője is.

Hogy mivel lehetett nyerni? Nem szerencse kellett hozzá, hanem a felkészülést kellett komolyan venni. A verseny tartalmáról a szervezők jó előre tájékoztatást adtak, tudható volt tehát, hogy miről kérnek majd számon 

– mondta.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában