Gólyák

2024.07.25. 13:55

Kétezer-hétszáz új hallgatót vettek fel az Eszterházy Egyetemen

A tavalyihoz képest százzal több hallgató jutott be az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képzéseire az általános felvételi eljárásban.

Tóth Balázs

Az idei esztendőben több mint hétezren jelentkeztek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem valamely képzésére, s közülük közel négyezren első helyen az egri és jászberényi campussal működő intézményt jelölték meg első helyen. Az egyetem közleménye szerint – a Felvi.hu-n még nem tették közzé a friss felvételi adatokat, csupán a pontszámok elérhetőek - több mint 2700 jelentkező iratkozhat be szeptemberben hozzájuk.

Kétezer-hétszáz új hallgatót vettek fel az Eszterházy Egyetemen
Kétezer-hétszáz új hallgatót vettek fel az Eszterházy Egyetemen
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

A leendő hallgatók zöme, 2451 diák állami ösztöndíjas képzésben vesz részt szeptembertől. A felvettek közül 2371-en Egerben, míg 343-en Jászberényben tanulhatnak. A legtöbben, mintegy 1800-an levelező tagozatos képzésben vesznek majd részt. A felvettek 62 százaléka alapszakon, több mint 800-an pedig mesterfokozatot nyújtó képzésben kezdik meg tanulmányaikat. Felsőoktatási szakképzésre 246-an iratkozhatnak be idén szeptemberben.

Az EKKE tájékoztatása szerint pedagógusképzésre a felvettek közel fele (47 százaléka) iratkozhat be, a legnépszerűbbek ezek közül a gyógypedagógus- és az óvodapedagógus szakok voltak, valamint az államilag támogatott, rövid ciklusú tanárképzések. Gazdaságtudományi képzéseken 340-en, informatikán és sporttudományi képzéseken több mint 200 hallgató tanulhat. Sok hallgatót vonzott a művészeti képzési terület, s ezek közül is kiemelkedően népszerű a tervezőgrafika, valamint a mozgóképkultúra és médiaismeret alapszak. Első alkalommal indít az intézmény biológus, illetve a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterszakokat. A természettudományok iránt is nőtt a kereslet, az előző évhez képest harmadával tanulhatnak többen ezen a területen.

A pótfelvételi eljárás július 30-án indul és augusztus 7-ig tart. Aki nem nyert felvételt a július 24-i ponthatár-megállapítás során, vagy nem jelentkezett az általános felvételi eljárásban, a pótfelvételin nyújthat be jelentkezést egyetemünkre valamennyi képzési területen.

Az Eszterházy pótfelvételi eljárásban meghirdetett állami ösztöndíjas képzései: agrár képzések (szőlész-borász mérnöki, gyógy- és fűszernövények), pedagógusképzés alapszakjai (csecsemő- és kisgyermeknevelő, gyógypedagógus, óvodapedagógus, tanító); osztatlan és rövid ciklusú (2-3-4 féléves) tanárképzés; kántor alapszak; informatika képzési terület szakjai (gazdaságinformatikus, programtervező informatikus); természettudományok alapszakjai (biológia, földrajz, kémia, környezettan, matematika).

Az EKKE közleményében felhívta a figyelmet ösztöndíjaira. A nappali pedagógusképzésben tanulókat az intézmény a fenntartó Egri Főegyházmegyével közösen Pyrker János Ösztöndíjjal támogatja. A teljes képzési időre járó, havi 100 ezer forintos Pyrker Ösztöndíjat azok igényelhetik, akik vállalják, hogy a végzést követő 2 hónapon belül az Egri Főegyházmegye által fenntartott köznevelési, vagy szakképzési intézményben helyezkednek el főállású foglalkoztatottként.

Népszerű az informatikai ösztöndíjprogram is, melyet a linzi Johannes Kepler Egyetemmel együtt hirdettünk meg, programtervező informatikus mesterszakon. Az idei tanévben 11 hallgató kapott lehetőséget arra, hogy egy éves, angol nyelvű egri tanulmány után további egy évet Ausztriában, Linzben töltsön el és így mindkét egyetem diplomáját megszerezze. A kiemelkedő hallgatóknak lehetőségük lesz arra, hogy az elkövetkezendő években a PhD képzést és az akadémiai pályát válasszák. A fenti cél elérése érdekében a legtehetségesebb hallgatóknak havi 100.000 Ft-os ösztöndíjat ítélhet oda az egyetem a két tanévre.

Az EKKE Esélyt a tanulásért elnevezésű ösztöndíjat biztosít hátrányos helyzetű hallgatók tanulmányi költségeinek kiegészítő támogatására. Az ösztöndíjra nappali tagozatos, magyar állami ösztöndíjas, aktív, felsőoktatási szakképzésben, osztatlan képzésben, alapképzésben, illetve mesterképzésben résztvevő hallgatók pályázhatnak. A pályázatok elbírálása a szociális pontok rangsora és pályázati indoklás alapján történik. Az ösztöndíj maximális mértéke 60 ezer forint félévenként.

Az egyetem képzési helyein (Egerben vagy Jászberényben) érettségizett, nappali tagozatos, állami ösztöndíjas hallgatók Eszterházy ösztöndíjra pályázhatnak a tanév kezdetén, ami félévente tovább 100 ezer forintos támogatást jelenthet az érintetteknek. Lakhatási támogatás címen hasonló mértékű juttatásban részesülhet a kollégiumi pályázatát férőhely hiányában elutasított hallgató is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában