Konyha

2024.07.08. 13:55

Végre kedvünkre tökölhetünk

Az olcsó, egészséges kaját kedvelők legjobb szezonja köszöntött ránk. Tök, cukkini, patiszon minden mennyiségben a piacokon, elérhető áron. Hoztunk néhány tippet, mi mindent lehet a család asztalára varázsolni forintokból.

Barta Katalin

Akinek a kertjében bőségesen teremnek a tökfélék, az tudja, hogy ezekből mindig akad olyan mennyiségű felesleg, amit se megfőzni, se konzerválni nem érdemes már. Ilyenkor közhírré teszi néhány termelő, hogy pár száz forintért elvihető a portájáról. Az egri piacon is hozzájuthatunk 4-500 száz forintért a tökfélékhez, azaz a kabakos termésű csemegékhez.

Végre kedvünkre tökölhetünk
Végre kedvünkre tökölhetünk (Illusztráció)
Forrás: Mindmegette.hu

A mi családunkban rajongunk ezekért. Az első helyen áll a kapros tökfőzelék, amit csak az nem szeret, aki nem kóstolt soha jót ebben a műfajban. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a közeli szomszédunkban van olyan szerencsés termelő, aki a tök-, cukkini áradatban időnként feldobja a Facebookra, hogy eladó a felesleg. 

Ilyenkor szaladok, de az is előfordult már, hogy házhoz hozták a gyönyörűségeket. 

Nézegetem, csodálom a természet e különleges nyári ajándékát, s komótosan nekikezdek a feldolgozásukhoz. Éles kés, vagy jó állapotban lévő hámozó alkalmatosság kell ahhoz, hogy ne adjuk fel már az elején a harcot. De ha sikerül a vastag héjat, és a zöldségben rejlő magokat eltávolítani, új dimenzió nyílik meg. Régen tökgyalun reszelték le, ma ezernyi praktikus aprító berendezés segít a kívánt állag elérésében. 

Ha elértünk ehhez a fázishoz, már csak meg kell hinteni sóval a reszeléket és várni nagyjából tíz-húsz percet, amikor levet enged a cucc. Innentől kezdve csak a képzeletünk szab határt, milyen mennyei fogásokat készítünk az alapanyagból, aminek egyébként se íze, se bűze ebben az állapotában. 

Ha hozzádobunk egy kis friss bazsalikomot, fokhagymát, őrölt borsot, s beleöntünk egy csészényi zabpelyhet, máris kész a massza, amit egy felvert tojás tart majd össze.

Ebből golyócskákat formázhatunk, amiket forró olajban kisütünk, és azonmód forrón az éhezők elé pakolunk. Hat darab cukkini golyócskáért két éve egy görög értteremben forintban átszámolva 2500 forintot fizettem.  Ha itthon magam készítem, egy-kétszáz forintból megvan, és még a legfinnyásabbak is imádják.  

A zsenge tökféléket természetesen rántani is lehet. A panírozás szöszmötölős, de mindig arra jutok, hogy megéri vele bíbelődni. Amikor percek alatt elfogy a tányérról a forrón, ropogósan tálalt étel, tudom, hogy nem hibáztam. 

A tökféléket ráadásul remekül lehet tartósítani. Fagyasztva, különböző fűszeres kencéket gyártva belőlük, a téli napokon visszaidézik a nyár ízét.

S most lássunk néhány receptet, amivel nem lehet csalódást okozni. Forrásunk a mindmegette.hu oldal. Kipróbáltuk, működik:

1. Cukkinikrém 

Hozzávalók: 2.5 kg  cukkini, 3 fej  vöröshagyma, olaj, 2 db erős zöldpaprika, só, bors, pirospaprika, 5 gerezd fokhagyma, bazsalikom, 
petrezselyem, olívaolaj

Elkészítés: A cukkinit megmossuk, a bőrét megszurkáljuk több helyen, sütőpapíros tepsibe tesszük, és 170 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük.
Amíg sül, a felaprított hagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a feldarabolt erős zöldpaprikát, és megpároljuk. Megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk egy kevés pirospaprikával. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és az apróra vágott bazsalikomot és petrezselymet. Félrehúzzuk a tűzről, és turmixgépben vagy késes aprítóban pépesítjük. A megsült cukkini magját kiszedjük és kikanalazzuk a bőréből a puha zöldséget. Ez a fűszeres krémhez adjuk, és újra egyszer átturmixoljuk. Steril üvegekbe kanalazzuk, a tetejére pici olívaolajat öntünk, ami elzárja a krémet az oxigéntől. Az üvegre celofánt teszünk, amit kupakkal lezárunk. Az üvegeket vizes dunsztba tesszük, felforraljuk, és abban hagyjuk kihűlni.

2. Kapros tökfőzelék

Hozzávalók: 1 fej  hagyma, 1csokor kapor, 0.5 dl étolaj, só, 50dkg gyalult tök, 2 ek liszt, 2dl  tej, 2dl tejföl, 1ek cukor, 1ek ecet

Elkészítés: Felaprítjuk a hagymát és a kaprot úgy, hogy nagyobb darabok ne maradjanak benne. Olajon megpirítjuk a hagymát, teszünk bele egy kevés sót, majd erre a pirított hagymára rátesszük a tököt. 15 percig pároljuk, ha kell, egy dl vizet teszünk alá.  Liszttel, tejjel és tejföllel habarást készítünk, és hozzáadjuk a tökhöz. Beletesszük a kaprot, és 5 percig együtt forraljuk. Ízesítjük a cukorral és az ecettel, majd még 2 percig forraljuk, azután levesszük a tűzről. Melegen, hidegen tálalva is kitűnő.

3. Sajtos cukkinigolyók

Hozzávalók: 60 dkg  cukkini, 1 tk só, 1 db  tojás, 10 dkg sajt, 1 csipet bors, 3 gerezd  fokhagyma, 4 ek zsemlemorzsa    
A panírhoz: 3 ek liszt, 1 db tojás, 5 ek zsemlemorzsa

Elkészítés: A sajtos cukkinigolyókhoz a megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk, a héját nem szükséges eltávolítani, és sajtreszelőn lereszeljük. Meghintjük sóval, összekeverjük, és hagyjuk állni kb. 20 percet. A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, az összeaprított fokhagymát és a zsemlemorzsát. Alaposan összedolgozzuk, majd a két tenyerünk között diónyi golyókat formázunk belőle. A cukkinigolyókat bepanírozzuk, vagyis egyenként lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Egy serpenyőbe olajat hevítünk, majd óvatosan beleengedjük a golyókat, és közepes lángon világos barnára pirítjuk. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni róluk. A mártogatóshoz: két evőkanál tejfölt egy kiskanál mustárral, friss petrezselyemmel, kis kanálnyi citromlével, sóval borssal  össekeverünk, s így kínáljuk a frissen sült cukkinigolyók mellé.

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában