Szemetelni tilos!

2024.07.17. 08:03

Zavartalanul szemeteltek a Tisza-parton, levideózták őket

A helyi és országos horgászrend megszegése több tízezer forintos büntetést vagy horgászattól való eltiltást is eredményezhet.

Hornyák Réka

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége tett közzé Facebook oldalán a videót, amelyen látszik, hogy két horgász a Tisza-partján a nádba dob el egy üdítős flakont és a vízpartra szórja a maghéjjakat. A horgász egyesületek által elítélt viselkedés miatt, néhány horgászrendi szabályra hívják fel mindenki figyelmét a továbbiakban.

Zavartalanul szemeteltek a Tisza-parton, levideózták őket
Zavartalanul szemeteltek a Tisza-parton, levideózták őket (Illusztráció)
Fotó: Maksim Safaniuk / Forrás: Shutterstock

Mint írják, a helyi horgászrend szerint, a horgász köteles a horgászat alatt keletkező hulladékot összegyűjtve szemetes zsákban tárolni, majd azt a horgászat befejeztével magával vinni. Szemetelésnek minősül a cigarettacsikk, különböző magok héjai, valamint a rágógumi eldobása is. Szemetes horgászhelyen való horgászatért a területi jegy a helyszínen bevonásra kerül, de a horgászat közben keletkezett szemét hátra hagyása miatt utólagosan is bevonásra kerülhet.

A területi jegy visszavonása és a vásárlástól való eltiltás - a cselekmények súlyosságától függően - 3 hónaptól 5 évig terjedhet

A törvény alapján, a helyi horgászrendben meghatározott szabályokat bizonyítottan megsértőtől, a helyi horgászrendben előzetesen meghatározott időtartamra, de legfeljebb öt évre a területi jegy kiadása megtagadható. A horgász, a területi jegy jogosultjaként, a horgászat megkezdésével elismeri a horgászatra vonatkozó országos és helyi szabályok ismeretét és vállalja azok maradéktalan betartását. Tudomásul veszi, hogy köteles a halőri intézkedések betartására, az ellenőrzés során az együttműködésre. Továbbá abba is beleegyezik, hogy róla - külön jogszabályi előírások figyelembevételével - a hivatásos halőr kép-, videó- és hangfelvételt készíthet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában