Darazsak

2024.08.13. 07:29

Darazsak és csúszós ösvények veszélyeztetik a kirándulást

Darazsak és köves, csúszós ösvények nehezítik az erdei kirándulást.

Heol.hu

Megnőtt a darázsveszély az erdőben, mivel a hosszan tartó meleg időszak kedvez a darazsak fejlődésének - tájékoztatott Vigh Ilona, az Egererdő Zrt. kommunikációs és közjóléti vezetője. A rovarok főként a déli kitettségű tölgyerdőkben építenek fészket, de más fafajú erdőkben is előfordulnak. Sokszor hallható is egy-egy fészek, vagy darázsraj, hiszen a rovarzúgás már messziről felhívja a túrázók figyelmét a veszélyre, amit mindenképpen érdemes kikerülni!

Veszélyes lehet a túrázás, a kedvező időjárás miatt elszaporodott darazsak miatt
Veszélyes lehet a túrázás, a kedvező időjárás miatt elszaporodott darazsak miatt
Forrás: Egererdő Zrt.

A darazsak mellett az erdei kiránduláskor nagyon oda kell figyelnünk a lábunk alá, hiszen a poros, száraz, kőgörgeteges ösvényeken nagy a csúszásveszély.

FONTOS, hogy az erdőlátogatók bokát jól tartó zárt lábbeliben, elegendő étellel, vízzel együtt túrázzanak és az ösvényekről ne térjenek le.

Ha bármilyen probléma adódik, a 112-es segélyhívó számon kérhető segítség. De ahhoz, hogy a bajbajutott vándor elérhesse a mentőket, és a segítségnyújtók is könnyen megtalálják a sérültet az erdőrengetegben, két dolog mindenképp szükséges: 

  1. működő mobiltelefon, 
  2. beazonosítható erdei helyszín (például: turistaösvény, tisztás, stb. )

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában