Büszkeségünk!

2024.08.15. 19:55

Felsőtárkányi balett-táncos nyert felvételt az angol királyi balettiskola kurzusára

A még csak 13 éves Bajzát Zsuzska három éves kora óta balettozik. A felsőtárkányi balett-táncos tehetsége páratlan, amit az is bizonyít, hogy a világ minden tájáról egyike azoknak, akik felvételt nyertek az egyik legnevesebb balettiskolába.

Hornyák Réka

Bajzát Zsuzska, a felsőtárkányi balett-táncos felvételt nyert nyári kurzusra az angol királyi balettiskolába, a Royal Ballet School-ba. Az iskola minden évben, világszerte több országban meghirdeti az egyhetes nyári kurzust, ahova előzetes felvételi alapján csak a legjobbak kerülhetnek be. A felsőtárkányi táncos, Bajzát Zsuzska idén ezen a júliusi egyhetes kurzuson tanult. Édesanyja, Bajzátné Winkler Niké elmondta portálunknak, hogy lánya a baletton nőtt fel, így ez a kurzus hatalmas elismerés és megtiszteltetés számára. 

Bajzát Zsuzska, a felsőtárkányi balett-táncos az angol királyi balettiskolában.
Bajzát Zsuzska, a felsőtárkányi balett-táncos az angol királyi balettiskolában.
Forrás:  Beküldött fotó

- Három éves kora óta táncol, szó szerint ebben nőtt fel. Tíz éves koráig az egri Pódium Tánc és Balettiskola növendéke volt, majd kiválóságának és szorgalmának köszönhetően felvételt nyert a Magyar Táncművészeti Egyetem balettművész előkészítő képzésére, régi nevén a Balettintézetbe, ahol idén szeptemberben már a negyedik évfolyamot kezdi - részletezte lánya eddigi pályafutását Bajzátné Winkler Niké. 

Elmondta, hogy Zsuzska elsősorban klasszikus balettet táncol, azonban képzésének jelenleg része a történelmi társastánc és a néptánc is. 

- A londoni Royal Ballet School minden évben meghirdeti a nyári kurzusait korosztályonként. A kiadott felvételi feladatokat minden jelentkezőnek videó felvételen kell teljesíteni és azt el kell küldenie az iskolának. A szakértők minden felvételit megnéznek, majd kiválasztják a legjobb balett-táncosokat, így Zsuzskát is beválogatták és így nyert felvételt - mesélte a büszke édesanya. 

Hatalmas ugrás a külföldi kurzus a felsőtárkányi balett-táncos számára

Kiemelte, hogy továbbá motivációs levél alapján és szociális helyzet kérdőívek lapján anyagi támogatásban is részesült a fiatalt balett-tehetség. A kurzus során klasszikus balett, karakter, modern balett és képességfejlesztés órái voltak, amiken rengeteg tapasztalatot gyűjtött. Azontúl pedig, hogy sok edzésen vett részt és még annál is többet tanult, nagyon jól érezte magát. Elmondása szerint az ottani képzés felépítése teljesen más, mint amit eddig tanult, így nagy lehetősége volt fejlődni mind tánc, mind pedig személyiség szintjén. 

Volt tanára, Mirkóczki Zita, a Pódium Tánc és Balettiskola vezetője úgy fogalmazott, hogy Zsuzska tehetsége és sikere nem csak saját maga és családja, de szülőhelye és országa büszkesége is. Nem mindennapi történet az, hogy egy ilyen fiatal növendéket beválogatnak a világ egyik legelismertebb balettiskolájába. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában