Újdonságok várnak a téren

2024.08.15. 21:34

Gólyalábasokkal kezdődött a Vino Kóstoló Ünnep + fotók, videó

Csütörtök este kezdődött el az idén Vino Magnum néven futó kóstoló ünnep, mely most 6 napon át tart Eger szívében.

Szabadi Martina Laura

Megkezdődött Egerben a Vino Kóstoló Ünnep

Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

-A borászok, a fantasztikus borok és a borfogyasztók találkozási helye a mai Vino Kóstoló Ünnep, mely 6 napig várja a látogatókat itt, a Dobó téren - mondta Petrény Attila, az Egri Borút Egyesület elnöke a megnyitón. 

Gólyalábasok szórakoztatták a közösnéget a Vino Kóstoló Ünnep megnyitóján
Gólyalábasok szórakoztatták a közösnéget a Vino Kóstoló Ünnep megnyitóján
Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

- Megadatott a lehetőség arra, hogy 6 napig tartson ez a kóstoló. Örülök, hogy éltünk ezzel, belevágtunk ebbe a kihívásba. Azt tervezzük, hogy jövőre is így folytatjuk a kóstolót - mondta az eseményről. Kitért arra, hogy céljuk a borkultúra és a borfogyasztás népszerűsítése, erre ugyanis nagy szükség van manapság. 

- Szeretnénk, ha az ide látogatók jó hírét vinnék ennek az eseménynek. Nagyobb szükség van a borfogyasztókra, mint valaha, hiszen világszinten csökkenőben van a borfogyasztás mértéke. Mi azt tehetjük ez ellen, hogy magas színvonalon szolgáljuk ki az ideérkező turistákat - fogalmazott, majd lengyelül is köszöntötte a kóstoló vendégeit. Megköszönte a kiállító borászatoknak a szervezőknek a munkát, mint mondta, szívüket-lelküket beleadták. 

Idén számos újdonsággal Egri Borút Egyesület szervezésében és az Agria Film Kft. lebonyolításában valósul meg augusztus 15. és 20. között a Vino Magnum, azaz a Vino Kóstoló Ünnep Egerben.

A kóstolóra kitelepül a Besenyei Borház, a Dula Pincészet, az Egri Korona Borház, az Academia Birtok, az Eger Soul, Juhász Péter Pincészete, a Juhász Vin a Fröccskössel, a Kovács Nimród Winery, az Egri Csillag Borpatika, a Lajos-király Manufaktúra, a Petrényi Winery, a St. Andrea Szőlőbirtok, a Thummerer Pincészet, a Torma Pince, a Varga Pincészet, a Villa Völgy Pincészet, a Wanda Bor és Pogácsaház illetve a Vincze Béla és Mészhegy Kft. A gasztronómiát a Bodega Burger és BBQ, a Pont. Gasztroműhely, a Gasthaus erősíti, de lesz kürtöskalács és csavart fagylalt is, illetve kézműves alkotók is kitelepülnek.

Elismert, a borász szakmában jártas vendégek, influenszerek emelik a rendezvény nívóját. A megnyitó után rögtön egy panelbeszélgetésen vett részt Sass Dániel gasztro- és Piskor Fanni borszakértő. Ők nem csak szakmailag elismertek, de online felületen is népszerűek és ismertek. Lesz belvárosi séta, dűlőtúra, is a szakmai és szórakoztató rendezvényeken túl. Igyekeznek a vendégekkel megismertetni a borvidéket, a helyi kultúrát és értékeket. Szintén újdonság, hogy az összes kiállító, aki rendelkezik pezsgővel, az kihozza a rendezvényre és ezeket az italokat is lehet majd kóstolni. Eddig nem volt lehetőség pezsgőt kóstolni, pedig jó néhány ért el neves versenyeken helyezést.

Új dekorációs elemek, többnyelvű kommunikáció és egyéb újítások is várják majd a 6 nap alatt azokat, akik a dobó térre indulnak: lesz fotófal, 4 méteres totemoszlop, és 3 méteres borospalack is, illetve padlómatricák, füzérek. A borvidék pohara idén visszaváltható, hogy ne műany poharakba kerüljön a bor: 1800 forintba kerül majd, és vissza lehet váltani, 1300 forintért a használatot követően. A programban idén is több helyi zenekarnak biztosítottak fellépési lehetőséget: csütörtökön az Andörkaver lép fel, de koncertezik a Magyar Balázs akusztik, lesz Dévényi Disco Show, fellép a Simple Acoustic és a Cabaret Band is például számos dj mellett. Új helyszínként a Végvári vitézek terén BorMozival és olyan alkotásokkal várják majd az érdeklődőket, mint az Imádlak utálni, Elvis, Bohém Rapszódia, Grease, Mamma Mia vagy a Bor, Mámor, Provance.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában