A föld alatt

2024.08.10. 10:00

Gyógyító klíma fogadja a látogatót a bükki barlangokban

A barlangoknak nemcsak a hangulata, de a klímája is különleges, így a bükki Szent István-barlang egész területén jótékony hatású a levegő. A Fekete-terem azonban a barlang legvégén található, ahová a legkevésbé tud szennyeződés bejutni. Polgár Anasztázia, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett Szent István- és az Anna-barlang vezetője beszélt a Borsod Online portálnak a lillafüredi barlang gyógyító terméről.

Heol.hu

Polgár Anasztázia szerint mindig csodás élmény belépni egy barlang ősi cseppkőképződményei közé: „A túrázók előszeretettel látogatják a Szent István-barlangot. Ez egy kis ékszerdoboz a Bükk szívében! A Bükk erdeinek szépsége mellett sokan kíváncsiak arra, milyen kalandos élmények rejlenek a föld mélyén, a barlangokban. Szeretik ezt a barlangot, mert sokféle cseppkő, szemet gyönyörködtető oldódási forma látható itt” - írja cikkében a Borsod Online

A lillafüredi Szent István-barlang Fekete-terme
A lillafüredi Szent István-barlang Fekete-terme 
Forrás: bnpi.hu

A Szent István-barlangban a túra meglehetősen rövid, mindössze 170 méteres a hosszúsága. Nagyjából 30 perc alatt lehet végigmenni rajta egy idegenvezető segítségével, és kialakítottak benne egy különleges termet, ahová egyre többen jönnek gyógyulni.

A Fekete-terem enyhíti az asztma tüneteit és a légzési problémákat

– Általában olyan betegek érkeznek hozzánk, akik a tavaszi és őszi szmogos időszakban küszködnek légzési nehézségekkel, súlyosabb esetekben asztmás betegséggel. A Fekete-terem levegője kitisztítja látogatóink légútjait, feloldja az ott rekedt váladékot – ismertette a barlang gyógyító hatását Polgár Anasztázia.

Korábban két miskolci kórházzal együttműködve, szervezett csoportokban érkeztek a betegek a barlangterápiára. Az Erzsébet Kórház pulmonológiai rehabilitációs osztályáról jöttek a légzőszervi nehézségekkel küzdő felnőttek, a gyermekek pedig a GYEK pulmonológiai kezeléséről érkeztek. A 2020-as Covid-19 járvány óta azonban ez a lehetőség kihasználatlan, de idén nyáron a Fekete-terem megnyitotta kapuit azok előtt a gyógyulni vágyók előtt, akik önszántukból jönnek a légzési nehézségeikkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában