Darazsak

2024.08.25. 14:30

Két, hazánkban új fürkészdarázsfajt is találtak Noszvajon

Az egyiket eddig csak Angliában látták, a másik elterjedt Európában.

Tóth Balázs

Két új fürkészdarázsfajt találtak Noszvajon

Forrás: Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság/Facebook

A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság tavaly júniusban Noszajon tartott rendezvényt, amelyen felmérték a környék élővilágát. A felmérés tapasztalatairól tudományos munkák készülnek, ezek egyikét Vas Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum Hártyásszárnyúak gyűjteményének vezetője készítette, aki leírta, bár a noszvaji Biodiverzitás Napok a szinte folyamatos esőzés miatt mennyiségileg nem hozott gazdag zsákmányt, de két, Magyarország faunájára új fürkészdarázsfaj is előkerült a Dóc-hegy mintaterületről. Ezek a korábban csak Angliából ismert Diadegma compunctellae és széles nyugat-palearktikus elterjedésű Diadegma longicaudatum.

A közleményben palearktikus - ez Eurázsia északi részét és Észak-Afrikát (a Szaharát, a Nílus völgyét és a Földközi-tenger partvidékét) öleli fel – , afrotropikus és neotropikus fürkészdarazsak új fajait és előfordulási adatait tárgyalják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában