Magyar termékek

2024.09.13. 12:32

Több mint százan érkeztek a szarvaskői termelői piacra +fotók, videó

A patakparton 15 termelő kínálta portékáit pénteken. Néhány óra alatt több mint 200 ember fordult meg a kézművestermékek vásárban.

Szabadi Martina Laura

Péntek délelőtt 7 órától tartották az első termelői piacot Szarvaskőben a Csipkebogyó Alkotóháznál. Benkó Dániel szervező elmondta, már kora reggel érkeztek a vásárlók a  szarvaskői termelői piacra.

A szarvaskői termelői piacon a termék előállítójától vásárolhatunk
A szarvaskői termelői piacon a termék előállítójától vásárolhatunk
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Fele-fele arányban érkeztek helyiek és más településről is a piac hírére. Nyolc óra körül rengetegen voltak, nagyjából 200 ember fordult meg itt közel 3 óra alatt, ami elsőre is megmutatja, van igény a helyi, kézműves magyar termékekre. Összesen 15 termelő érkezett az első alkalommal, egy részük helyi másik részük a környező településekről jött – ismertette.

Elmondta, sikernek érzi, hogy ennyire sokan érkeztek, fogytak a termékek, azaz a mézek, csipkebogyóból készült lekvárok és szörpök, a ribizlibor, a sajt, a zöldség, a fűszernövények és a gyümölcs.

A szarvaskői termelői piacon a termék előállítójától vásárolhatunk

– Ezek a piacok alkalmat adnak arra, hogy a vásárló az árustól információt kapjon a termékről, annak felhasználásáról és tárolásáról. A jó minőség garancia is arra, hogy a következő héten is ugyan ezt a minőséget kaphatja majd meg. Ha pedig kifogása van, akkor jelezheti a termelőnek. A mai kor emberének a hipermarketek világában talán már furcsa is a vásárlásnak ez a módja: egy esős pénteki napon a szabadban, a patakparton válogatni a portékák között. Ezek a termelők akkor is dolgoznak, amikor esik az eső, fúj a szél, de ezek valódi magyar termékek, a hazai gazdaságot támogatjuk a vásárlással, hiszen a profit is az országban marad – hangsúlyozta.

A piacot innentől minden héten megszervezik, de nem péntekenként, hanem minden szombat délelőtt tartják a Csipkebogyó Alkotóháznál. A piac célja részben az is, hogy az országosan ismert Csipkebogyó Fesztiválon október 19-én ne az eladási kényszer és a vásárlás legyen a fő szempont, hanem inkább az élmény, hogy megmutassák, mitől is egyedi és utánozhatatlan Szarvaskő.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában