Inkább komposztáljuk!

3 órája

A kidobott halloween töktől elpusztulhatnak az erdei, mezei állatok

A Magyar Állatvédelem szerint rossz ötlet halloween után a tököt állateledelnek kirakni. A Duna-Ipoly Nemzeti Park rámutat, hogy a takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek, megbetegítheti a vadon élő állatokat.

Szabó István

Eszünkbe se jusson a kifaragott halloween tököket a természetbe kitenni! – hívta fel a figyelmet a Magyar Állatvédelem a weboldalán. Cikkükben a Duna-Ipoly Nemzeti Park írására emlékeztetnek, amely kiemeli, hogy a halloween tök nem való a természetbe.

– A közösségi médiában több helyen felbukkant a javaslat, hogy a kifaragott halloween tököket, illetve töklámpásokat az ünnep után vigyük ki a vadállatoknak táplálékul. Kérjük, ne tegye! A takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része ugyan elfogyasztja – például a mindenevő vaddisznók –, de más fajok megbetegedhetnek tőle. A faragott tökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fém részei, melyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak. A málladozó, bomló, rothadó tök különben sem szép látvány egy erdei séta közben. Aki teheti, a töklámpást komposztálja kertjében, vagy tegye az elszállításra váró zöldhulladékba. A gyertya, mécses maradékát természetesen ilyen esetben is a kommunális hulladékgyűjtőbe tegyük. Óvjuk együtt közös természeti értékeinket – hívta fel a figyelmet cikkében a Magyar Állatvédelem a a Duna-Ipoly Nemzeti Park írására.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is ugyanerre figyelmeztet.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában