'56

2 órája

„Nem lesz előttem semmi szent csak a magyar nép” – Füzesabony is emlékezett

Ünnepi műsor, koszorúzás volt az '56-os forradalmárok tiszteletére Füzesabonyban is szerdán. Váci Mihály gondolataival tisztelegtek az áldozata előtt.

Szabadi Martina Laura

Délelőtt a városban hagyományos FutAbony versennyel kezdődött október 23-a Füzesabonyban. A versenyen közel 100 nevező vett részt. Délután koszorúzással, főhajtással tisztelegtek az 1956-os forradalom hősei, halottai előtt az '56-os kopjafánál. Az emlékezés virágait helyezte el az önkormányzat, dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő és Molnár Richárd alpolgármester, a vármegyei kormányhivatal járási hivatala, a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Reményik Zsigmond Technikum, a helyi általános iskolák, óvodák, a szociális családsegítő és gyermekjóléti központ, a helyi könyvtár, egyesületek, illetve a Fidesz és a KDNP füzesabonyi alapszervezetei.

Füzesbonyban így emlékeztek a forradalomra
Füzesbonyban így emlékeztek a forradalomra
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Az ünnepi program a közösségi házban folytatódott ahol Váci Mihály 1956 októberi naplóját adták elő.  Nagy Csaba polgármester is a "népünk legtisztább áldozása" kezdő soraival indította beszédét:

„Nem lesz előttem semmi szent csak a magyar nép” – idézte. – 1956 októberében hőseink eljutottak oda, hogy már semmi nem volt szent, csak a magyarság. Rövid ideig tartott az öröm, pár nap után jöttek a könnyek és a fájdalom. Megérte ez az áldozat, a családok széthullása? Ma már azt mondjuk, igen, példaképek lettek akiknek őrizzük emlékét – fogalmazott a polgármester.

Kiemelte, az akkori események ma is példát mutatnak abban, hogy „ne engedjük magunkra erőltetni, ami a magyar embereknek nem jó”.

– Abba az irányba menjünk, ami nekünk és gyermekeinknek jó. Ma már mindenki kimondhatja amit gondol. S mondhatnánk, ez így is van jól. Mindaddig igaz, míg egy másik embernek nem okozunk rosszat vagy nem korlátozzuk a szabadságát. Itt van nagy jelentősége a tiszteletnek és az alázatnak, nem csak magunk érdekeit követjük, sokszor előrébb helyezzük a közösségét. Ha kell, ne legyen előttünk semmi se szent csak a magyar nép – mondta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában