Döntősök a wigneresek

2 órája

Gépkarabély volt a váltóbot a haditornán + fotók

Nagy lelkesedéssel álltak rajthoz a négy-négyfős csapatok az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulóján. Az ügyességet és komoly szakmai felkészültséget kívánó erőpróbára a Kossuth Zsuzsanna Technikum, Szakképző Iskola, Kollégium és Könyvtár sportpályáján került sor.

Szilvás István

Kocsis Gergely főhadnagy a tájfutás ellenőrző műszerét mutatja Ács Dorotinak

Forrás: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

- A Magyar Honvédség immár egy évtizede rendezi meg ezt a versenyt, amelyre nálunk az idén Gyöngyösről, Hatvanból és Egerből tizenegy középiskola 16 csapata nevezett be. Köztük volt egy olyan, amelyik tisztán lányokból állt – tájékoztatott Szűcs Antal őrnagy, az eseményt rendező MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 10. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője.

A versenyzőknek fegyverrel a kézben kellett átkúszniuk az alagúton
A versenyzőknek fegyverrel a kézben kellett átkúszniuk az alagúton
 Forrás:  Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

A 9-12. osztályos középiskolai diákokból álló csapatok különböző témakörökben bizonyíthatták felkészültségüket. Miután elméletben és gyakorlatban számot adtak az egészségügyi ismereteikből, a 150 méteres lézeres váltófutás következett, melynek keretében lézerpuskával tartottak célra álló, fekvő és térdelő testhelyzetben. A továbbiakban honvédelmi totó, kézigránátdobás, figyelést és távbecslést magában foglaló tereptani feladat és akadálypálya várt a versenyzőkre. Ugyancsak próbára tette őket az úgynevezett mátrix tájfutás, amelynek során a megadott térkép alapján egy 25x25 méteres terepen lévő tájékozódási pontokat kellett megtalálniuk. A feladat végrehajtásának minden mozzanatát egy ellenőrző műszer rögzítette. A haditornát 4x400 méteres váltófutás zárta, amelyben a saját távjukat teljesítő csapattársak egy gépkarabélyt adtak át egymásnak „váltóbotként”.

Életmentést mutattak be a Bornemissza középiskola 2. csapatának tagjai
Életmentést mutattak be a Bornemissza középiskola 2. csapatának tagjai
Forrás:  Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

Az összesített pontszámok alapján az első helyen a Wigner Jenő Műszaki Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium – Bóta Milán, Csík Levente Jácint, Kerek Krisztián és Sütő Máté összetételű - 1. számú csapata végzett. Őket a Vak Bottyán János Katolikus Technikum, illetve a Kossuth Zsuzsanna középiskola diákjai követték. Mint a díjakat átadó Szűcs Antal őrnagy jelezte, vármegyénket a Wigner csapata képviseli majd jövő tavasszal a Balatonakarattyánban rendezendő országos döntőben.

A négyszáz méteres táv lefutása után váltották egymást a csapatok tagjai
A négyszáz méteres táv lefutása után váltották egymást a csapatok tagjai
Forrás:  Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában