Országos Kékkör

3 órája

Kéktúrázás indult Kékestetőről a kék ég alatt

A Kéktúrázás Napján részszakaszokra osztva együtt teljesítették a résztvevők az Országos Kékkör több mint 2580 kilométeres távját. A Kéktúrázás Napján Heves vármegyében hat szakaszból választhattak a résztvevők.

Szabó István

Heves vármegyében is sokan nekivágtak szombaton az erdőknek, hegyeknek az ötödik alkalommal megrendezett Kéktúrázás Napján. A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) ingyenes közösségi túranapja 2020-ban indult hódító útjára, alkalmanként több ezer embert megmozgatva. A hagyományosan október második szombatján tartott országos eseményen a résztvevő túracsoportok egy-egy hosszabb-rövidebb résztávot megtéve együtt teljesítik az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra összesen több mint 2580 kilométeres távját. Az MTSZ tájékoztatása szerint ezt a távot 143, egy nap alatt lejárható túraszakaszra bontották. 

Kékestetőről Sirokig az egyik leghosszabb szakaszra indultak a kéktúrázók
Kékestetőről Sirokig az egyik leghosszabb szakaszra indultak a kéktúrázók
Forrás:  Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A Kéktúrázás Napján GPS jeladók révén kirajzolódott az Országos Kékkör teljes nyomvonala

– Minden csoportot szakaszfelelősök kísértek, akik terepismeretükkel segítették a résztvevőket. A túrák között volt könnyű és nehéz, rövid és hosszú, síkvidéki és hegyi terepen vezető, tematikus és gyerekeknek való, így mindenki a saját erőnléte és érdeklődése szerint választhatott közülük. Az egyes szakaszokról a honlapunkon meg lehetett találni minden olyan információt – például leírás, szintrajz, kezdő- és végpont –, ami segíthetett a választásban. A túranapon bárki részt vehetett: aki épp el szerette volna kezdeni a kéktúrázást, akinek nem volt kedve egyedül túrázni, aki szeretett volna érdekességeket hallani a túravezetőtől, vagy egyszerűen csak egy jó hangulatú eseményre vágyott. Az nap különlegessége az volt, hogy a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető volt, s végül kirajzolódott a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonala – tájékoztatott az MTSZ.

Heves vármegye területén 6 túraszakaszt jelöltek ki a szervezők, amelyek együttesen teljesen keresztülszelték szűkebb hazánkat. A 17,4 kilométeres Mátraverebély – Galyatető etap résztvevői lépték át vármegyénk északnyugati határát. Lehetett indulni emellett a 12,2 kilométeres Galyatető – Kékestető, a 22,1 kilométeres Kékestető – Sirok, a 18,1 kilométeres Sirok – Szarvaskő, a 11,1 kilométeres Szarvaskő – Bélapátfalva, valamint a 21 kilométer hosszú Bánkút – Bélapátfalva szakaszon.

A Kékestetőről Sirokig induló csapatot Paksa Sebestyén szakaszfelelős vezette. A társaság az indulás előtt közös fotóra állt össze, amit megkapnak az MTSZ-től a túra emléklapján. A szakaszfelelős a résztvevőket előzetesen tájékoztatta a legszükségesebb tudnivalókról. 

– Vérbeli gerinctúra ez a szakasz, amelyhez fogható nincs még egy az országban. Bár a Kékesről indulva a Keleti-Mátra lábához ereszkedünk, ez ne tévesszen meg senkit: csúcsok sokaságára kell felkaptatnunk, ezért a Kéktúra egyik legnehezebb szakaszát járjuk végig. Cserébe a legszebbek sorában is helye van, hiszen magashegyi hangulatú bükkösök, marcona sziklaalakzatok, pazar kilátások és folyamatosan változó terep jellemzik az útvonalat. A kárpáti karaktert a szintkülönbségek mellett – szerencsés időjárási helyzet esetén – a Magas-Tátráig tartó panorámák erősítik, de hogy hegyvidék és síkság választóvonalán járunk, arra a rendszeresen megmutatkozó alföldi horizont emlékeztet. Települést nem érintünk, egész nap a Mátra hegyeiben vándorlunk, és sziklaletörések sokaságát ejtjük útba, köztük a Sas-kőt, a Disznó-kőt vagy a Gazos-kőt. Zárásul Sirokról visszapillantva végigmérhetjük a megtett útvonalat – részletezte Paksa Sebestyén.

– A túrára természetesen a terepnek és az időjárásnak megfelelő ruházatra, cipőre volt szükség. A terep erős felépítésű, magas szárú bakancs viselése indokolt, a túrabot bevetését pedig messzemenőkig javasoltam. Mivel korán sötétedik már, kértem, hogy fejlámpa, tartalék elem legyen a résztvevőknél. Azt is kértem, hogy minél többen hozzanak magukkal láthatósági mellényt, mivel utunk vége felé sokáig országúton halad az utunk. A hegygerincen nem biztos, hogy találni működő forrást, ezért mindenkinek Sirokig kitartó mennyiségű ivóvíz becsomagolását ajánlottam. Két pihenő volt beiktatva a szakaszba, az Oroszlánvárnál egy hosszabb, és egy pár perces a Gazos-kőn – foglalta össze Paksa Sebestyén. 

 



 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában