Hörcsögtelepítés

2 órája

Mezei hörcsögöket telepítenek vissza a hevesi-síkra

A kerecsensólyom fontos zsákmányállata.

Heol.hu

Mezei hörcsög a réten

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A Life SakerRoads projekt keretén belül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) vállalásai között szerepel a kerecsensólyom fontos zsákmányállataként számon tartott mezei hörcsög 200 példányának a szántóföldi környezetbe visszatelepítése – írja a BNPI honlapján.

Az elmúlt évtizedben a mezei hörcsög zsugorodó állományának egyre jelentősebb része telepedett meg települések belterületi részein, miközben eredeti élőhelyén, a mezsgyékkel szegélyezett extenzív szántóföldi környezetben jelentős állománycsökkenése tapasztalható.

A visszatelepítési tevékenység első lépéseként 2024 márciusában Tiszanána szélén működő fácánnevelő telepen beazonosítottak visszatelepítésre alkalmas méretű állományt, majd pedig a hónap utolsó napjaiban a település környezetében ismert három kerecsensólyom revírben elvégezték a visszatelepítési helyszínek előkészítését. Ennek során a megfelelő szélességű, alapvetően gyepes vagy gyomos, bolygatott jellegű mezsgyék rézsűibe 45 fokos szögben helyszínenként 50-50, 10 centiméter átmérőjű lyukat fúrtak.

A tavaszi csapdázás március végétől április végéig tartott. A 19 darab kisméretű élve fogó ládacsapdát a fácántelep üresen álló hálóiban a hörcsögjáratok közvetlen közelében helyeztek el. Csaliként néhány szem kukorica szolgált. A csapdákat kihelyezést követően minden reggel ellenőrizték, a megfogott egyedeket pedig azonnal a visszatelepítési helyszínekre szállították és elengedték. Április végére az utolsó példányokat is begyűjtötték, ezt követően még egy hétig maradtak kint a csapdák, de újabb egyedeket már nem sikerült fogni. A tavaszi csapdázási szezonban így összesen 57 példányt sikerült befogni és telepíteni.

Augusztus végén egy rövidebb idejű csapdázásra került sor a település belterületi ingatlanjain. Ekkor a kertekben kisebb példányszámban, kevésbé koncentráltan megjelenő egyedek csapdázása történt, a fentebb leírt módszerekkel, melynek eredményeként további 14 példányt sikerült kihelyezni a faj eredeti élőhelyére.

A projektben vállaltaknak megfelelően a 200 példány hörcsög áttelepítését három év során kell teljesíteni, ami az idei, első év tapasztalatai alapján teljesíthető célkitűzésnek tűnik a BNPI szerint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában