Múltidéző

3 órája

Tagadnak a templomrablók

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

HEVESMEGYEI LAPOK. VEGYESTARTALMU HETILAP, MEGJELEN MINDEN VASÁRNAP. 1903. OKTÓBER 11. 

Hírek 

Heves Csányon október hó 6-án a vértanuk emlékezetére a kegyeletes közönség az ottani 48-as függetlenségi kör részvéte mellett szép ünnep volt. A templom a requiem alkalmából fényesen ki volt világitva; a misét Kubinyi Viktor plebános tartotta fényes segédlettel. Homonnay Pál kántor orgonakisérettel hazafias dalokat énekelt a nagy közönséggel. Mise után Kubinyi plebános a 48-as függetlenségi kör zászlóját szentelte fel egy remek beszéd kiséretében; ezután zászlajuk alatt a kör tagjai a nagy közönség kiséretében a kör helyiségébe vonultak, hol 120 teritékü bankett volt, ebéd alatt számos beszéd hangzott el a 13 vératnu emlékezetére.

A Hevesmegyei Lapok nyomdája elvállal mindennemü magán és hivatalos munkát jutányosan
A Hevesmegyei Lapok nyomdája elvállal mindennemü magán és hivatalos munkát jutányosan
Forrás:  Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

HEVES ÉS VIDÉKE TÁRSADALMI, KÖZMŰVELŐDÉSI SZÉPIRODALMI HETILAP. 1903. SZEPTEMBER 13. 

Kell-e nekünk polgári iskola? 

Könnyen mondhatnám: nem kell, szintoly könnyen mondhatnám: kell. De nézzük közelebbről a dolgot. 
Heves város inkább mezőgazdasági város. Az ipar csak pang. A kereskedelem kicsiny. Tehát kérdés megélhetne-e itt polgári iskola? Daczára a fenti elmondottaknak mégis oda kell nyilatkoznunk, hogy a polg. iskolának itt is van létalapja. 

Mert: - habár iparosaink küzdenek az anyagi gondokkal, mégis vannak köztük többen, kik szivesen áldoznának gyermekük nevelése és tanitása érdekében. 
A kereskedők, kik a társadalomban is tevékeny és számottevő elemet képeznek, mindinkább szivükön hordják gyermekeik nevelését. 

(…) Most már még az a kérdés, hogy fiú- vagy lány polg. iskola felállitása volna-e szükségesebb? Ha széttekintünk, hogy fiúk vannak-e többen, kik e tekintetben oktatásra várnak, azt tapasztaljuk, hogy a lányok száma jóval fölül haladja a fiúkét. S a fiú gyermekét az atya polg. iskolába már csak akkor adja, ha vele valamilyen speciális czélt akar elérni. 
A fiú polgári iskolának tehát itt Hevesen nem hiszem, hogy lenne kedvező talaja. Határozottan elsőbb helyet adok a leány-polgári iskolának, s nem egy iparostól hallottam már, hogy mily jó volna egy polgári iskola a lányok számára, mert itt helyben szivesen iskoláztatnák gyermeküket. A kereskedők pedig kik kedvezőbb anyagi körülmények között vannak, azt hiszem, mindnyájan járatnák ide leány-gyermeküket. E tényekből azt következtethetünk, hogy egy lány polg. iskolának Hevesen virágzó talaja lenne. 

S nem csak erkölcsileg, szellemileg hatna ez iskola ­Heves kulturájára, hanem ­anyagilag, nyolcz-tiz intelligens családdal szaporodnék Heves közönsége, kik fizetésük ­nagyobb részét itt költenék el. Nagyobb lenne a for­galom, nagyobb lenne a kereslet, ez előmozditaná a kinálatot, tehát előmozditaná még az ipart és a kereskedelmet is. 
Gondolkodjanak el tehát az elmondottakon az irányadó és vezető férfiak s ha úgy találják, hogy jó lenne – tegyék meg, mert a jónak elmulasztása is bűn. D. B. 

EGRI POSTA. HETILAP. EGYSZERSMIND A HEVESMEGYEI GAZDASÁGI EGYESÜLET KÖZLÖNYE. OKTÓBER 19-ÉN 1862. 

Hirkürt. 

– Az egri főtemplomban történt rablásról már annyi bizonyos, hogy egy 18-20 fontnyi nagy ezüst lámpa, egy gazdagon aranyozott ezüst monstrantia, egy kövekkel kirakott ezüst kereszt s egy káptalani arany disziték (decoratio) a fősekrestye mellett erősen zárt helyről oly ügyesen lopatott el, hogy több nap folyt el míg a büntény kipattant. A rablók a siker miatt felbátorodva pár fontnyi összevert, félig olvadt ezüstöt vittek az itteni ötvös Littmanhoz eladás végett, akit társokul fényes igéretekkel megnyerni igyekeztek s napot is tüztek ki, melyen a többi ezüstöt összeolvasztani fogják. 
A becsületes izraelita magának az egészről biztos tudomást szerezvén, azonnal jelentést tett a városi rendőr kapitánynál s a tettesek Goda lakatos lakásán tarisznyában tartott összetört ezüsttel együtt elfogattak.

A lefoglalt ezüst darabok egyike ki volt metszve: „Andreas Püspöky, Epp. Vavr. 1761.” Ez volt a nagyoltár előtt sátoros ünnepeken függni szokott gyönyörü lámpa oldala. A rablók börtönben ülnek s a tények daczára mindent tagadnak, „ők találták az egészet – mondják – s nem lopták,” bár azóta néhány hét eltelt, mégse tudtak velök semmire se menni! Mi nyilt szemmel fogjuk kisérni e büntény kifejlését s annak idejében elfogjuk mondani: mily erélylyel vizsgálta az illető hatóság ez ügyet és mi lett az eredmény. 

Tallózta: Szilvás István

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában