Méltó emlékév volt!

2024.01.06. 15:28

Kiélték a kreativitásukat a gyöngyösi könyvtárosok a Petőfi 200 év során

Irodalmi és kulturális örömünneppé tették a Petőfi bicentenáriumot a gyöngyösi Vachott könyvtár munkatársai.

Szabó István

A Petőfi 200 keretében DWD unplugged: megzenésített Petőfi versek a Vachott Sándor városi könyvtárban

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Tavaly ünnepeltük ikonikus költőnk, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A Petőfi 200 emlékévet a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár programok gazdag választékával gazdagította. A bicentenáriumi rendezvényekre Szekeresné Sennyey Mária könyvtárigazgató segítségével tekintünk vissza.

– Rengeteg programunk volt tavaly jeles költőnkkel kapcsolatban, és reméljük, hogy sikerült újra felfedezni és tovább népszerűsíteni széles körben Petőfit. Februárban három napig vendégül láttuk a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó múzeumbuszát városunkban. Majdnem hatszázan látogatták meg a kiállítást ez idő alatt. Jól jellemzi az érdeklődést, hogy akkor is jöttek az iskolai csoportok, amikor nem volt tanítási nap. Rajtuk kívül érkeztek nyugdíjas-, illetve civil csoportok, járt itt a Vachott Kör, a város irodalombarát és alkotói közössége is, de jöttek egyéni látogatók és csoportok a környező településekről is szép számmal. A harmadik napon Mátrafüreden a lehűlés és az előző napi csapadék miatt tükörjég fogadta a buszt a helyszínen. Ez sem szegte a fürediek kedvét, akik nagyon hálásak voltak, hogy a helyükbe látogatott a tárlat – emlékezett vissza Szekeresné Sennyey Mária. 

Rendhagyó irodalom óra a könyvtárban, a képen Varga Kamill testvér
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az igazgató asszony azzal folytatta, hogy március 8-án Szabadságharc címmel Petőfi Sándor és Arany János barátságának két évét feldolgozó színpadi játékot láthattak a könyvtárba látogatók Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungrica-díjas versvándor és Kálló Béla Jászai Mari-díjas színművész előadásában. Idén az áprilisban hagyományos Verstér is Petőfi személyéhez kapcsolódott. A májusi, Gyöngyösön szintén hagyományos XIX. századi piac eseményeként megelevenedett a Vachott szalon.

– Középiskolások idézték fel Petőfi látogatását a gyöngyösi Vachott-családnál. Az érdeklődők, az időben valóban visszarepülve a XIX. századba, személyesen találkozhattak a család tagjaival, majd maga Petőfi Sándor is betér a szalonba egy jóízű beszélgetésre, közös szelfizésre egy gyöngyösi alteregója révén. Májusban egy zenés estünk is volt: könyvtárunk Hangzóna névre keresztelt zenei részlegében Balog Judit, Nagy Tibor Wyrág, Pesti Csaba és Szabó Dénes előadásában a költő szerelemről, borról és hevesi tájakról szóló versei csendültek fel újszerű, megzenésített formában. Júniusban olvasóversenyt hirdettünk Olvassunk a nyáron 200-asokat! címmel: 1823 ugyanis Petőfi mellett Madách Imrének is a születési éve, sőt, Kölcsey Ferenc is ebben az évben véglegesítette a Himnusz szövegét. A felhívásra jelentkezőknek ősszel vetélkedőt szerveztünk – részletezte Szekeresné Sennyey Mária.

 A Petőfi 200 alkalmából július 31-én katartikus videóval emlékezett meg a népszerű DWD duó – Szabó Dénes és Nagy Wyrág Tibor – arról a napról, amelyen 1849-ben lezajlott a Petőfi Sándor számára végzetes csata Segesváron. Ezúttal Petőfi Szemek, mindenható szemek! című versét zenésítették meg.

Szekeresné Sennyey Mária
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Ősszel az Országos Könyvtári Napok során a Petőfi Irodalmi Múzeum János vitéz előadásait láthatták a különböző iskolai korosztályok. Ezután a Petőfiről monográfiát írt Berényi Anna író volt a vendégünk, és ekkor tartottuk az Olvassunk a nyáron 200-asokat! olvasóvetélkedőt is. Ezt követően Varga Kamill ferences szerzetes, a Gyöngyösi Alsóvárosi Ferences Plébánia káplánja a könyvtárunkban egy rendhagyó irodalomórán beszélt a Petőfi Sándorhoz való kötődéséről középiskolásoknak. Szerveztünk egy Petőfi- és Vachott-tematikájú kiállítás paverpol technikával. A városi Kapcsolódások napján a Vachott Kör is fellépett a Fő téren – sorolta Szekeresné Sennyey Mária.

Az igazgató asszony elmondta, hogy november derekán vastapssal zárult az az est a könyvtárban, amelyen a Hangzóna pályázatára beérkezett megzenésített versek hangzottak el a szerzőik előadásában. Három évfordulós poéta költeményeihez lehetett dallamot írni: Petőfi születésének bicentenáriumán kívül az apropót az adta, hogy az előadás napján, azaz 2023. november 17-én Csokonai Vitéz Mihály napra pontosan 250 éve, Vachott Sándor pedig 205 éve látta meg a napvilágot. A jubileumi év eseményeinek utolsó állomásán pedig Lovász Béláné grafológus, a könyvtár egykori munkatársa beszélt Petőfi és a gyöngyösi származású testvérek, Vachott Sándor és Vachott Imre kapcsolatáról, majd pedig Turay Zoltán, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkatársa világhírű költőnk 1844. februári útját idézte fel Debrecenből Pestre, tett pontot az éves rendezvénylista végére Szekeresné Sennyey Mária.

Vers téri rendezvény a városi könyvtár szervezésében
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A könyvtári munkatársaimmal reggelente egy-egy negyedórás megbeszélést tartunk nyitás előtt. Ezek az alkalmak arra is nagyon jók, hogy sok sziporkázó ötlet születik alattuk. Mert igazából ez az egész Petőfi-év arról szólt, hogy a könyvtár munkatársainak jobbnál jobb ötleteit valósítottuk meg. Köszönöm nekik a sok kreatív ötletet és munkát. Itt született meg a Petőfi mindenkié! feliratú, saját tervezésű szatyor megalkotásának ötlete is. Az olvasóversenyen hűtőmágnest osztottunk, ami szintén egy kolléganő készített, de fel sem lehet sorolni, annyi remek gondolat született tavaly. Egy nagyon jó csapat dolgozik a gyöngyösi könyvtárban. Mindenki a maga egyéniségét tudja hozzátenni a közös munkához. Jól kiegészítjük egymást – összegezte Szekeresné Sennyey Mária.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!